Vuorenmäen koululta ei saa vähentää opettajia



Orimattilan sivistystoimi on siirtämässä Artjärven Vuorenmäen koululta yhtä opettajanvirkaa kantakaupungin Jokivarren kouluun, ja sen seurauksena Vuorenmäen kouluun tulisi yksi yhdysluokka. Tuleva yhdysluokka olisi ensi vuonna 4.-5. -luokka.


Me allekirjoittaneet vaadimme, ettei Vuorenmäeltä saa vähentää opettajia, koska

- katsomme, että kaavailtu siirto on osa Orimattilan kylien näivettämisohjelmaa. Aiheellinen pelko on, että tämä yhdysluokka     olisi ennakkotapaus, johon jatkossa vedottaisiin;
- Orimattila palkkasi mm. juuri viime joulukuussa Hennaa varten uuden projektipäällikön. Ei voida kehittää ja rakentaa uusia     asuinalueita vanhojen kustannuksella. Se on vastoin kestävän kehityksen periaatteita;
- toteutuessaan yhdysluokka ei toisi kaavailtua säästöä. Iso luokka, jossa yksi opettaja opettaa kahta eri luokkatasoa        
  samanaikaisesti, aiheuttaa tukiopetustarpeen, jota ei ennalta voida arvioida;
- on ollut puhe yhdistää Orimattilassa luokat, joissa on alle 10 oppilasta, jolloin luokkakoko pysyisi alle kahdessa kymmenessä.   Tässä tapauksessa 11+13 tekee jo 24 oppilasta. Enemmän, kuin yhdessäkään koulun muista luokista;
- Vuorenmäen koulun valttina on nimenomaan pienet luokkakoot. Isommissa luokissa on tutkitusti levottomampi    
  oppimisympäristö, järjestyshäiriöitä, eikä opettajilla riitä aikaa selventää epäkohtia henkilökohtaisesti;
- yhdysluokka vaikuttaisi ryhmädynamiikkaan heikentävästi. Koulussa tehdään luokkien välistä yhteistyötä paljonkin, mutta se   on eri asia;
- uudessa opetussuunnitelmassa on opettajille jo tarpeeksi lisätyötä;
- perusopetuslain toisessa pykälässä sanotaan
  "Tässä laissa tarkoitetun opetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen      
  yhteiskunnan jäsenyyteen sekä antaa heille elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja. Lisäksi esiopetuksen tavoitteena on osana   varhaiskasvatusta parantaa lasten oppimisedellytyksiä.
  Opetuksen tulee edistää sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä oppilaiden edellytyksiä osallistua koulutukseen ja   muutoin kehittää itseään elämänsä aikana." Suunnitellun viransiirron avullako tämä toteutuu? Ei, ei todellakaan.

Perustuslain kuudennen pykälän mukaan "Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti." Tämä sama asia löytyy myös YK:n kirjaamista lapsen oikeuksista "Sopimusvaltiot takaavat lapselle, joka kykenee muodostamaan omat näkemyksensä, oikeuden vapaasti ilmaista nämä näkemyksensä kaikissa lasta koskevissa asioissa. Lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti." ja "Sopimusvaltiot kunnioittavat vanhempien ja laillisten huoltajien oikeuksia ja velvollisuuksia antaa lapselle ohjausta hänen oikeutensa käyttämisessä tavalla, joka on sopusoinnussa lapsen kehitystason kanssa."
Miten tämä on otettu huomioon päätöksenteossa? Ei mitenkään. 

YK:n ihmisoikeusjulistuksessa sanotaan seuraavaa:
"Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä."(Artikla 1)
"Kaikki ovat tasavertaisia lain edessä ja oikeutetut erotuksetta yhtäläiseen lain suojaan." (Artikla 7)
"Jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan." (Artikla 23)
"Opetuksen on pyrittävä ihmisen persoonallisuuden täyteen kehittämiseen sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen vahvistamiseen... Vanhemmilla on ensisijainen oikeus valita heidän lapsilleen annettavan opetuksen laatu." (Artikla 26)
"Mitään tässä julistuksessa ei saa tulkita niin, että valtio, ryhmä tai yksityinen henkilö voi sen perusteella katsoa oikeudekseen tehdä sellaista, mikä voisi hävittää tässä määriteltyjä oikeuksia ja vapauksia." (Artikla 30)




Tämä adressi toimitetaan 25.2.2016 sivistystoimenjohtaja Timo Ahvolle, sekä tiedoksi Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieskille.


Johanna Törmänen    Ota yhteyttä adressin tekijään