VAADIMME MUUTOSTA SUSIPOLITIIKKAAN: KANSALAISALOITE

Kommentoitu viesti


Vieras

#6 Numerot mainitsematta

22.12.2011 12:42

Addressissa perustellaan susien aiheuttamaa vaaraa sillä, että susikanta olisi liian suuri. Missään vaiheessa tekstissä ei kuitenkan kerrota, paljonko susikannan koko on. Ei riitä, että väitetään "liian suuri", vaan on kerrottava oikeita lukuja. Susikanta on viime vuosina taantunut voimakkaasti RKTL:n mukaan (noin 250 yksilöstä 140 yksilöön muutaman vuoden aikana), joten susien aiheuttamien uhkien olisi sen sijaan kuulunut pienentyä, eikä suorastaan räjähtää käsiin, kuten tässä addressissa annetaan ymmärtää. Aika ristiriitaisia väitteitä.

Vastaukset


Vieras

#14 Re: Numerot mainitsematta

2011-12-22 15:40:00

#6: - Numerot mainitsematta

RKTL ei tiedä enää nykyisin mistään mitään. Ilman metsästäjien apua ei saisi laskettua yhdenkään lajin todellista lukumäärää. Sudet ovat levittäytyneet nykyisin ympäri Suomenmaan....mitenköhän sekin on tapahtunut. Luulenpa RKTL.n avustaneen tätäkin "leviämistä". Kerro sinä puolestasi mikä on se suotuisan suojelun taso. Kuka sen määrää ja millä perusteilla. Toiseksi susien määrä saattaa kasvaa yllättäen ensivuonna kun sieltäkin osataan laskea, missä tähän asti ei niitä ole ollut koskaan. Miettikäähän muutkin mistä johtunee esim. varsinais ja länsisuomen susimäärien melko nopea kasvu. Ei montaa päivää etteikö jossain olisi uutista oudosti ja rohkeasti käyttäytyvistä susista ko alueilla. Mistä ne sinne on tulleet/tuotu???

Jousimetsästäjä, jonka mielestä metsästyskoiran käyttö on petkuttamista

#62 Re: Numerot mainitsematta

2011-12-22 21:41:20

#6: - Numerot mainitsematta

Komppaan. Lisäksi mikä on "lukematon määrä metsästyskoiria" joita sudet ovat raadelleet? Puolitoista triljoonaa? Gaziljoona? Susi syö itseään pienemmän koiran, koska se näkee saaliin, jonka saa hyväksyttävällä riskillä hengiltä. Tai sitten se puolustaa omaa reviiriään. Tämä kaikki on suden duuni.

Ja vielä tuosta lehtiartikkelin palasesta, jossa kerrotaan suden vieneen 6-vuotiaan lapsen. Se voi olla totta, mutta se voi olla myös vale. Kuvasta päätellen puhumme ajasta, jolloin tämä maa oli melkoinen takapajula. Joku on voinut tappaa lapsen humalapäissään ja kehittänyt sen jälkeen tarinan (Jota tapahtuu vieläkin niin paljon, että en käsitä miten jotkut viitsivät valittaa susista.), tai lapsen on voinut tappaa jokin iso koira. Jos tuo ensimmäinen kuulostaa uskomattomalta, niin uskokaa pois: tässä maassa on tapettu lehtolapsia myös "pyörähtämällä niiden päälle unissaan ja tukehduttaen vahingossa." Tämän legendan takia ihmiset eivät vieläkään uskalla nukkua pienten vaivojensa vieressä.

Nyt kun vauhtiin pääsin: eiköhän nuo raatelukuvatkin ole samasta koirasta? Aika tarkoitushakuista. Koittakaa nyt kestää se, että olette itse valinneet pitää eläintä ja päästää sen juoksemaan sille sopimattomaan luontoon. (Kesykoira ei periydy pohjoisen isoista susista, vaan sen sukupuuttoon kuolleesta Afrikkalaisesta sukulaisesta. Ihmisen esimmäisenä kesyttämä eläin ja itsekin olemme Afrikasta. 1+1=2, eikö totta?) Joten toivon sydämeni pohjasta, että koiranne ei joudu suden kitaan. Muistakaa silti, että te tyrkytätte niitä sinne itse.

Hauskaa joulua ja turvallisia metsäreissuja!


Vieras

#261 Re: Numerot mainitsematta

2011-12-25 18:07:24

Anttoo

#295 Re: Numerot mainitsematta

2011-12-26 12:45:08

#6: - Numerot mainitsematta Älä uhoo, mee ite laskemaan monta niitä on?

 

Sutta pelkäävä kuutti (norpan lapsi)

#422 Re: Numerot mainitsematta

2011-12-28 10:46:57

#6: - Numerot mainitsematta

Väite susikannan pienenemisestä Riista ja kalatalouden tutkijoiden mielestä perustuu kirjoituspöydän ja jakkaran välissä tehtyyn tutkimukseen. Aivan samaa höpöä kuin väitteet norppakannan koosta ja sukupuuton uhasta


Vieras

#483 uskotko itsekään sepustustasi?, se on hyvä huudella kun et tiedä totuutta vk

2011-12-29 12:42:33

metsästäjänainen

#491 Re: Numerot mainitsematta

2011-12-29 13:43:39

#6: - Numerot mainitsematta

Siinähän se onkin, ku koiria kuolee ja susia nähdään paljon, mutta susilupia ei tule, metsästäjät tietävät susikannan olevan liian suuri, mutta joku RKTL ei tiedä mitään oikeista määristä, kunhan vaan veikkaavat. Olin metsästämässä 27.12 ajokoirani tuli metsästä pois ja ei suostunut enää kävelemään kuin tietä pitkin. No epäilin sutta ja eilen kävin katsomassa samassa metsästyspaikassa niin siellähän ne suden jäljet olivat ja uudet vielä. Enpä sille alueelle vähään aikaan mene metsälle. Susilla ei ole vihollisia ja siksi niitä täytyy tappaa pois. Itse uskon, että jos eläinkannat ovat tasapainossa niin ihmiset ja eläimet voivat elää täällä ja metsissä uskaltaa liikkua. MIKSI JOKU OIKEASTI TEKISI TÄMÄN ADRESSIN, JOS ASIA EI OLISI TOTTA!?


Vieras

#592 Re: Numerot mainitsematta

2011-12-30 15:33:17

#6: - Numerot mainitsematta

Se joka haluaa kuunnella riista ja kalatalous laitoksen ronkaisen juttuja niin kuunnelkoot se mies on täysin väärä ja ammattitaidoton ihminen sanomaan mikä on suomen susi kanta jos lasku taito riittää siihen 250 asti. Nyt sen arvio on alle 140 yksilöä mutta pelkästään kainuussa on laskettu olevan lähes 130 yksilöä. ja joku tutkia laski että suomessa luku olisi lähempänä 800 yksilöä mitä en itse usko sitäkään mutta siinä vaiheessa kun susi kanta on niin suuri että tunkevat ihmisten pihaan ruokaa hakemaan lemmikki koirista ja kissoista on se luonnolle liian suuri rasite jolloin luonto ei luonnollisesti pysty kantaa ravitsemaan. Niin kuin Eräs kovan luokan kaveri sanoi että susi on erämään yksinäinen kulkia eikä tälläinen nykypäivän haaskalta haaskalle ja pihasta pihaan lymyilevä hiippari.

Eläinten ystävä ja riistasta pitävä

#608 Re: Numerot mainitsematta

2011-12-30 21:52:50

#6: - Numerot mainitsematta

Olen asiasta samaa mieltä. Jos miettii mistä johtuu että sudet käyvät koirien kimppuun vaikka kanta on laskenut, voisiko syynä olla se että kaikkia kaatolupia myönnetään liikaa ja muutenkin metsästys on lisääntynyt.

Mikä on metsästäjien ja metsästyslupien määrä verrattuna 2000, 90,80,70,60 lukuun? Jos joku väittää että ei ole lisääntynyt on varmastikkin väärässä. Jos väkiluku kasvaa niin kyllä myös metsästyksen määrä lisääntyy.

Ja jos metsästäjät itse ruokkivat myös villieläimiä, eikä pelkästään riistaa. Ei ole ihme jos pedot tulevat lähemmäksi ihmisiä.

Toisaalta kyllä noita koirille ja lapsille vahinkoa aiheuttavia ihmisiä on huomattavasti enemmän!!!

Jos joku tietää nämä luvut paremmin voi myös lisätä ne tänne, myönnän että en itse tiedä niitä, mutta nämä olivat vain minun ajatuksia.


Vieras

#828 Re: Numerot mainitsematta

2012-01-04 12:37:04

#6: - Numerot mainitsematta

Mikäli susien määrä olisi pienentynyt, kuten RKTL tilastoissaan väittää "(noin 250 yksilöstä 140 yksilöön muutaman vuoden aikana)", niin miksi sudet kävelevät pihamailla? OMA päättelyni on se, että susia on niin paljon ettei niille riitä ravintoa luonnosta -> tulevat asuinalueille (=pois luonnollisesta elinympäristöstään) etsimään ruokaa, joka voi olla kissoja, koiria, lapsia, lampaita... Eli RKTL:n tilastot on puhdasta pakskaa. Terveiset vaan sinullekin sinne Helsinkiin!


Vieras

#1106 Re: Numerot mainitsematta

2012-01-13 00:04:13

#6: - Numerot mainitsematta

Yksikin on tasan yksi liikaa, selvemmin sitä ei ilmaista

vk


Vieras

#1378 Re: Numerot mainitsematta

2012-01-18 08:37:35

Laskennalliset numerot on olemassa: Vanha RKTL:n laskentatapa antoi omaksi susikannaksemme lähes 350 tämän laskentatavan ollessa vieläpä suden kanalta edullinen. Laskennallisen susikannan ylitettyä 300-rajan, alkoi mallin korjaustoimenpiteet mistä seurasikin muutos laskentamalliin ja viralliseksi susikannaksi enintään 200 yksilöä ja lajista taantuvan sekä syylliseksi tietysti rikolliset metsästäjät. Jos susia olisi kadonnut vuosittain yli sata salametsästyksellä, voisi olettaa edes muutaman löytyneen Etelä- ja Keski-Suomesta, vaan eipä ole. Laskennassa jo vanhankin malllin mukaan oli ongelmana todentaminen jälkien perusteella, koska suden jäljen todistaminen vaatii varsinaisen tunnetun elinalueen ulkopuolella myös yksilön näköhavainnon. Myöskään näköhavainto ilman jälkihavaintoa ei riitä. Lisäksi kaikki epämääräiset pienten kotieläinten raatelut tai katoamiset menevät ilveksen piikkiin. Ruotsissa susi on lainsuojaton poronhoitoalueella sekä kotieläinten laitumilla - poronhoitoalue tulee Vaaasan korkeudelle. Lisäksi suden saa tappaa, mikäli siitä on välitöntä uhkaa ihmiselle tai kotieläimelle (mm. Hägglund-tapaus). Venäläiset akatemiatutkijat, joilla on tutkimuksissaan jo 200-vuotinen historia (ei yhden "susipulliaisen" subjektiivinen käsitys), ovat todenneet, että Uralin länsipuolella ei ole olemassa luonnonvaraista susikantaa, vaan ainoastaan koirasusia. Geneettisesti tätä ei ole todistettavissa puoleen eikä toiseen, koska esim. naapurin mäyräkoiralla on 99,8 %:sesti samat geenit kuin sudella. Tämä tarkoittaa myös sitä, että susi ei ole laji, vaan rotu eli yksi villikoirarotu, mitä kutsutaan sudeksi. Käyttäytymistutkimusten perusteella tutkijat ovat lulleet johtopäätökseen, jossa toteavat suden ja koiran symbioituneen ppitkän ajan kuluessa eritoten suomensukuisten kansojen asuttamilla alueilla johtuen näiden kansojen tavasta asua hajallaan eikä tiiveissä yhteisöissä. Todetuissa suden salakaatotapauksissa on määritelmä "susi" otettu oikeusllaitoksessa subjektiivisesti käyttöön eli jos syytetty on todettu tappaneen eläimen, minkä han on mieltänyt sudeksi tai joku yksipuolisesti sanonut olevan susi. Mikäli kyse olisi ollut koirasta, olisi näyttö lain mukaan asettunut syyttäjän kontolle.


Vieras

#1702 Re: Numerot mainitsematta

2012-01-27 01:10:30

#6: - Numerot mainitsematta 

 Suomessa ei tarvita yhtään sutta eikä karhua. Metsästyksellä pystytään pitämään peura- ym. muut kannat aisoissa.

Nurinkurista, että ihmisiä seisoo leipäjonoissa ja sosiaaliluukuilla kun metsän riista syötetään pedoille. Itsekään en ole

koskaan nähnyt lihatiskillä peuran lihaa. Olen vain mainoksissa  joskus nähnyt, että hirvenlihaa on ollut pieni määrä

myynnissä tavattoman korkeaan hintaan. Samoin kalat syötetään merimetsoille ja hylkeille. Kala maksaa jo enemmän kuin liha.

Mikä tässä maailmassa ei olisi nurinkurista tai ylösalaisin tai suoraan sanoen järjetöntä?

MetsästäjänainenNivala

#1861 Niinpä

2012-02-03 07:32:05

#6: - Numerot mainitsematta

Itse uskon, että oikeaa susien määrää ei ole kelläkään tiedossa, mutta jos poroja kuolee, lampaita kuolee, metsästyskoiria kuolee ja Etelä-Suomeen on tullut susia niin eikö niitä ole sillon liikaa? Itse metsästän ja koiralla on minulle arvoa, rakastan koiriani. Turha sellaisten ihmisten on kertoa kantojaan asiaan, josta ei tiedä mitään. Menisit itse itä-suomeen kahtomaan. Uskaltaisitko laittaa omat lapsesi kouluun yksin, jos susia olisi lähistöllä? Mieti ennen kuin tyrmäät koko asian. LUULTAVASTI METSÄSTÄJÄT TIETÄVÄT PIKKASEN PAREMMIN TÄMÄN ASIAN ja eiköhän tämä adressikin ole täällä juuri huoklestuneiden metsästäjien toimesta saada koirilleen oikeutta.


Vieras

#1990 Re: Numerot mainitsematta

2012-02-09 16:28:42

#6: - Numerot mainitsematta

Ei siinä numerot auta, kun susi astelee omaan pihaan. Toissa yönä vieraili kotieläinteni lähellä ja viimeyönä isot sonnini läksivät häätämään sitä pois. Onneksi suojelivat vasikoita , ilman isoja poikia olisi susi saattanut viedä vasikan. Vaikka minua pidetään omituisena kun pidän 10 vuotiaita sonneja, niin totean että ne ovat ainoa turvani karhuja ja susia vastaan, kuten Impivaarassa ennen. Terveisiä Soinista,,,

Häiriköt kuriin!

#2154 Re: Numerot mainitsematta

2012-02-15 00:52:43

#6: - Numerot mainitsematta 

Aivan sama, mitkä ovat lukemat! Uutiset kertovat karua totuutta. Oletko katsonut tämän adressin etusivulta valokuvat raadelluista koirista? Yksikin sellainen on liikaa, ja sen tekijän on syytä päästä hengestään. Mahdatkohan olla itse turvallisesti keskellä kaupunkia elelevä urbaani, jonka on helppo olla niin vihreä että! Et taida omistaa koiraa tai muuta lemmikkiä, jonka näkeminen tuollaisessa kunnossa tuskin mieltäsi ilahduttaisi, ellet ole todella paatunut yksilö...Sitäpaitsi kun oma tytär on nähnyt ( todistetusti oikean ) suden lähellä kotipihaa, voi vain toivoa että päättäjien järki voittaisi ja siirryttäisiin takaisin niihin aikoihin, jolloin ihminen ja lemmikit olivat petoja tärkeämpiä. Sudet kuuluvat erämaahan, ja sama koskee karhuja ja ilveksiä. Te, jotka haluatte, voitte siellä käydä niitä paijaamassa.


Vieras

#2483 Re: Numerot mainitsematta

2012-02-27 21:53:33

#6: - Numerot mainitsematta

Niinpä. Vertailun vuoksi esimerkiksi karhuja (jotka muuten ovat paljon todellisempi uhka ihmisille) on Suomessa noin 1200 kappaletta.

metsästäjänainen

#2891 Re: Numerot mainitsematta

2012-04-01 19:09:54

#6: - Numerot mainitsematta

 

Kai niitä nyt on liikaa, jos koiria kuolee jatkuvasti? vai onko se sulle ihan ok?

Rauha myös susille

#4498 Re: Numerot mainitsematta

2012-08-02 14:31:15

#6: - Numerot mainitsematta 

 Täysin samaa mieltä. On lehtiä, jotka ylläpitävät perusteetonta susivihaa ja jopa kertoilevat valheita, kuten pantasusi Aulin ampumisessa. Muka koira!! Susi on laumaeläin ja riistan metsästystä johtaa Alfa- naaras. Kun se ammutaan jäävät susiperheen nuoret harhailemaan ja voivat ilmestyä yksinäisinä asutuksen lähelle.

Sudet ovat hyvin arkoja ja väistävät ihmistä. Niitä on vaikea kohdata metsässä kävellen. Yksikään ulkomailta tullut marjojen poimija ei ole sutta tai karhua nähnyt ja heitä on sentään Suomen metsissä tuhatmäärin. Suomalaiset marjastajatkaan eivät petoja pelkää, kun pitää aamuyöstä hillasoille ehtiä ennen muita.

Muualla Euroopassa on enemmän susia kuin meillä. Siellä käytetään myös isoja koiria lampaiden ja muun karjan vartijoina. Tiheästi asutussa Etelä-Italiassa kuulin yöllä suden ulvontaa vuorilta ja luulin niitä koiriksi. Italialaiset naureskelivat ja sanoivat, ettenkö tunne suden ulvontaa. Että sellainen suomalainen!


Vieras

#5062 Re: Numerot mainitsematta

2013-01-19 17:20:59

#6: - Numerot mainitsematta

Susikanta ilman RKTL:n laskennallista leikkausta on kiinteänä kantana 450 - 500 yksilöä (siis vanhan laskentamallin mukaan). Todellisesta ei voida tehdä kuin valistuneita arvauksia mitä lisäksi sekottaa rajasusien suuri talviliikkuvuus, mistä esimerkkinä Pudosin, Kontupohjan ja Karhumäen susien liikkumisen hirvien perässä Laatokan rannoille - lähinnä Vitelen seudulle.

Tällä keskustelupalstalla on sekä syvällisesti että pinnallisesti puututtu susien aiheuttamiin näkyviin vahinkoihin, mitkä ymmärrettävästi ovatkin raskaita henkilökohtaisella tasolla. Mielestäni suurin uhka susista kuitenkin muodostuu ihmiselle vaarallisten taudinaiheuttajien levittäjänä kuten rabies ja ekinokokki (http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo93212&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=uusinnumero).

Loisen leviäminen
vain ajan kysymys

Suomessa ei pian marjasteta, jos eläinten levittämä ekinokokki-loinen leviää Suomeen. Suomesta on jo tavattu harmittomampaa ekinokokkia, mutta ihmisiä sairastuttavan ekinokokin leviäminen Suomeen on asiantuntijoiden mielestä vain ajan kysymys.

Ekinokokki leviää eläinten ulosteen välityksellä ja loisen munat säilyvät metsässä jopa 1-2 vuotta. Käytännössä loisen leviäminen Suomeen veisi suomalaisten halut syödä mustikoita suoraan puskasta, sillä loinen voi aiheuttaa keuhkoihin jopa litran kokoisen nesterakkulan. Hoitamattomana loisen aiheuttama ekinokokkoosi voi johtaa kuolemaan.

Vaarallisempaa loiskantaa tavataan jo lähes kaikkialla muualla Euroopassa, minkä takia paikalliset syövät marjansa mieluummin kiisselinä tai hillottuna.

Itärajan takana on todettu myös afrikkalainen sikarutto, jonka on pelätty leviävän Suomeen. Rutto ei tartu ihmiseen, mutta voi tappaa paljon sikoja. Käytännössä nykyiset turvatoimet estävät sikaruton leviämisen Suomeen, jos niitä noudatetaan. Käytännössä sikoja surmaava rutto voi saapua Suomeen esimerkiksi Venäjältä tuodun makkaran tai villisikametsästäjien mukana. (Taloussanomat).

Venäjän Karjalan romahtaneet hirvieläinkannat takaavat sen, että suurpedot liikkuvat tehokkaasti länttä kohti (huom! eläinten viisumivapaus) tuoden perimänsä lisäksi myös kaiken sen, mitä kantavat turkissaan ja suolistossaan aivan kuten lapamatokin levisi sotien seurauksena Sisä-Suomen ja Pohjanmaan alueelle väestönsiirtojen seurauksena.

Kannattaisi alkaa kiihkottomasti keskustella suurpetopolitiikan todellisita uhkista laaja-alaisesti eikä vain yksittäisten emootioiden pohjalta.