RUDUS Lempäälän Sääksjärven kiviaineksen otto 2.vaihe

Kuljun Asemakylän omakotiyhdistys ry
Vieras

#51 Ehdoton EI hankkeelle

30.01.2011 22:00


Tiedotustilaisuuksissa mukana olleina, ympäristövaikutusten arviointiselvitykseen tutustuneina ja eri tehtävissä louhinta- ja murskausalalla olleita, sekä niiden toiminnan vaikutusalueella asuneita kuultuamme olemme menettäneet luottamuksen Rudus Oy:n ja SITO:n vilpittömyydestä selvitysten todellisten haittavaikutusten esilletuomisessa.
Toteamme, että Arseeni-tutkimus on tehty erittäin epäluotettavalla tavalla, jopa harhaanjohtavasti pintanäytteistä, joista ei saa selville todellista Arseenipitoisuutta kallion sisällä.
Erityisesti Sipilän alueen asukkaat, mutta myös Sääksjärven ja Kuljun alueilla asuvat ihmiset ja eläimet joutuvat suurten terveydellisten, niin fyysisten kuin psyykkistenkin vaivojen uhkaamiksi.
Haittavaikutusten kertymä kyseisen hankkeen toteutuessa olisi aivan kohtuuton.
Mahdollinen, jopa todennäköinen Arseeni, lähes jatkuva melu, pöly, pakokaasut, tärinä ja rajusti lisääntyvä raskas liikenne, joka tekisi erittäin turvattomaksi päivähoitopaikkoihin, kouluihin ja harrastuksiin kulkevien lasten ja nuorten liikkumisen ovat esimerkkejä todellisista haitoista.
Lisäksi alueen asunnon- ja maanomistajat ovat jo nyt pelkän hankkeen vuoksi joutuneet merkittävien taloudellisten menetysten eteen arvonalenemisen ja myyntivaikeuksien vuoksi.
Myös kyseisen alueen merkitys ja arvo luonto-, ulkoilu- ja virkistyskohteena on erittäin merkittävä. Alueesta tullaan nauttimaan ympäri Suomea, jopa ulkomailta. Alueesta ei tule luopua.
Esimerkiksi nämä asiat ovat yhteensä niin suuri kuormitus hankkeen vaikutusalueella asuville, ettemme voi hyväksyä kyseisen hankkeen toteuttamista.

Vieras

#52 Re: Ehdoton EI hankkeelle

30.01.2011 22:30

#51: Kuljun Asemakylän omakotiyhdistys ry - Ehdoton EI hankkeelle 

Laitattehan mielipiteenne tiedoksi myös Ely-keskukselle, jotta ne tulevat huomioiduiksi.


Vieras

#53 Sääksjärven tila

31.01.2011 07:55

JOS hanke toteutuisi Ammejärvi tuhoutuisi ensin, sitten Kortejärvi ja edelleen Sääksjärvi. Sääksjärvi on näihin asti säilynyt kesäisinkin uimakelpoisena, sitähän eivät enää suoraan saastuta kuin muutamat autopesijät ja mopoilijat, jotka onneksi välttelevät vesikosketusta viimeiseen asti. Pärinää ja roinaahan siitä vain tulee, mutta se onkin jo toinen juttu, kuten Kipling sanoisi.

MISSÄ LUURAA SÄÄKSJÄRVEN YMPÄRISTÖYHDISTYS? Kesän lettukestien odottelussa?

Vieras
Vieras

#54 Re: Sääksjärven tila

31.01.2011 10:47

#53: - Sääksjärven tila 

 Eikös lettukestiyhdistyksen puheenjohtaja kesällä ollutkin sitä mieltä, että "kyllä tänne murskaamo hyvin mahtuu".

Vieras
Vieras

#55 Re: Ehdoton EI hankkeelle

31.01.2011 11:26

#51: Kuljun Asemakylän omakotiyhdistys ry - Ehdoton EI hankkeelle 

Hyvä!

Olette tietenkin huomanneet, että kun Sääksjärven reitti tukkeutuu viimeistään nykyisessä valoristeyksessä, niin neuvokkaat kuljettajat löytävät reitin Asemakylän kautta. Ja muutenkin Ideaparkin tienoille taitaa olla lyhyempikin reitti.

Ari Reitkivi
Vieras

#56 Sääksjärven louhos

01.02.2011 21:13

Vastuutonta puuhata tällaista tällaiseen paikkaan.
Johanna Järvinen-Taubert
Vieras

#57 Re: Lempäälän kunnalla ryhtiliikkeen paikka

03.02.2011 00:54

#31: 3650+ - Lempäälän kunnalla ryhtiliikkeen paikka 

 Hei vaan :)!

Oli ihan pakko kommentoida, sääksjärveläinen kunnanvaltuutettu kun olen...

Olen yrittänyt omalta osaltani välittää tietoa Ruduksen järjettömästä hankkeesta mm. kunnanhallituksen jäsenille, muille valtuutetuille, rakennus- ja kaavoitussaoston jäsenille jne. Olen laatinut vastineen YVA-selosteeseen ELY-keskukselle. Olen tiedottanut tästä adressista sähköpostein, tekstiviestein ja facebookissa yli sadalle ihmiselle jne. Aivan samoin tiedän muiden sääkjsärveläisten valtuutettujen yrittäneen vaikuttaa asiaan monin eri tavoin.

Ongelma on se, että päätösvalta asiassa ei ole kunnalla. Jos Lempäälän kunta päättäisi hankkeesta, en olisi huolissani. Kunnan luottamushenkilöistä lähes kaikki, joiden kanssa olen keskustellut, vastustavat hanketta. Luottamushenkilöt ymmärtävät hankkeen järjettömyyden ja haitallisuuden paikaillisille ihmisille ja luonnolle. Valitettavasti asiasta päättää aluehallintovirasto, kuten täälläkin keskustelussa on todettu. Ja sen päätöksiä odotellessa olo on "kuin löysässä hirressä", kuten tilannetta on osuvasti kuvailtu.

Kunnalla on mielestäni yksi keino vaikuttaa asiaan ja se on määräämällä alue rakennus- ja toimenpidekieltoon. Tämä kielto olisi mahdollista asettaa viideksi vuodeksi, kaksi kertaa peräkkäin. Vaikka asia ei kiellolla lopullisesti ratkeaisikaan, voisi kymmenen vuoden viivästys saada Ruduksen luopumaan hankkeestaan. Olen keskustellut asiasta rakennus- ja kaavoitusjaoston jäsenten kanssa ja teen kaikkeni, että kunta käyttäisi tätä keinoa, jos muu ei auta.

Louhoksen vastustaminen on minulle (ja monelle muullekin sääksjärveläiselle valtuutetulle) henkilökohtaisesti erittäin tärkeää. Uskon, että kaikki tekevät parhaansa, että hanke kaatuu. Kaikki ehdotukset siitä, mitä vielä voisimme tehdä, ovat tervetulleita!

Yhteistyöterveisin,

Johanna Järvinen-Taubert

 

Vieras
Vieras

#58 Re: Re: Lempäälän kunnalla ryhtiliikkeen paikka

03.02.2011 10:12

#57: Johanna Järvinen-Taubert - Re: Lempäälän kunnalla ryhtiliikkeen paikka 

Kunnalla on mahdollisuus olla antamatta maa-ainesten ottolupaa.

http://www.ncc.fi/infrarakentaminen/sorat_ja_murskeet/maaalueiden_hankinta/kiviainestoiminta/fi_FI/kiviainestoiminta/

"Kiviainestuotanto on lainsäädännössä määrätty luvanvaraiseksi toiminnaksi. Kallion louhintaa ja murskausta varten tarvitaan sekä maa-aines- että ympäristölupa"

Lupa-alalla kolme toimijaa

Maa-aineslupahakemus toimitetaan aina kyseisen kunnan lupaviranomaiselle, mutta ympäristölupahakem  sen palautusosoitetta joutuu joissain tapauksissa miettimään tarkemmin."

 

Virkamies
Vieras

#59 Re: Re: Lempäälän kunnalla ryhtiliikkeen paikka

03.02.2011 17:17

#57: Johanna Järvinen-Taubert - Re: Lempäälän kunnalla ryhtiliikkeen paikka 

Maa-aineslain (555/1981) 4§:n perusteella hanke edellyttää maa-aineslupaa. Tämä lupa käsitellään kunnassa (7§).

 

Johanna Järvinen-Taubert
Vieras

#60 Re: Re: Re: Lempäälän kunnalla ryhtiliikkeen paikka

03.02.2011 20:20

#59: Virkamies - Re: Re: Lempäälän kunnalla ryhtiliikkeen paikka 

Kiitos molemmille kommentoijille hyvästä huomiosta! Selvittelen, mitä asia käytännössä tarkoittaa ja miten asiassa tulisi edetä.

Puhuin jälleen tänään rakennus- ja kaavoitusjaoston jäsenen kanssa mahdollisesta rakennus- ja toimenpidekiellosta alueelle. Aloitteen tähän voi tehdä juuri ko. jaosto ja sen jälkeen asia menee käsittääkseni kunnanhallitukseen. Kaikki keinot pitää käyttää!

Tähän adressiin kertyy ilahduttavaa tahtia allekirjoituksia. Kaikkien, jotka ovat facebookissa, kannattaa laittaa omalle seinälleen linkki tähän adressiin ja tutuille kehoitus käydä allekirjoittamassa. Toivottavasti saadaan 1000 nimeä kasaan!

 

Johanna Järvinen-Taubert
Vieras

#61 Kiviaineksen ottolupa

04.02.2011 11:54

Selvittelin kiviaineksen ottolupa-asiaa kunnasta. Tässä saamani vastaus: "Kiviaineksen ottoluvan päättää Lempäälän kunnan ympäristöjaosto. Kiviaineksen ottolupa on myönnettävä lain mukaan, jos siitä ei ole huomattavaa haittaa kaavoitukselle, eikä se pilaa erityisiä maisema-arvoja tai tärkeää pohjavesialuetta." Asian valmistelevat jaostolle ymmärtääkseni kunnan ympäristövalvonnasta vastaavat virkamiehet.

Eli tässä on yksi asia, mihin täytyy yrittää vaikuttaa. Jatketaan vääntämistä...
Vieras
Vieras

#62 Re: Kiviaineksen ottolupa

04.02.2011 12:44

#61: Johanna Järvinen-Taubert - Kiviaineksen ottolupa 

 Kiitokset sinulle!

Keitä vielä nousee esille?

Kyllähän tämä hyvin vahvistaa sen julkisen ymmärryksen, että virkamiehillä on todellisuudessa valta, mikäli edustajiksemme valitut eivät varta vasten perehdy asioihin ja vaikuta niihin. Puolueen yleinen ideologiakin on vielä edustajien huomioitava, muuten ei tule seuraavaa ehdokkuutta.

Vieras
Vieras

#63 Re: Re: Kiviaineksen ottolupa

04.02.2011 15:00

#62: Vieras - Re: Kiviaineksen ottolupa 

Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojeluasetuksen muuttamisesta (nro 1792)

7 § Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisessa käsiteltävät lupa-asiat

 

7) malmien tai mineraalien kaivaminen tai maaperän ainesten otto:

a) kivenlouhimo sekä muu kuin maanrakennustoimintaan liittyvä kivenlouhinta, jossa kiviainesta käsitellään vähintään 50 päivää;

b) kiinteä murskaamo tai kalkkikiven jauhatus tai sellainen tietylle alueelle sijoitettava siirrettävä murskaamo tai kalkkikiven jauhatus, joiden toiminta-aika on yhteensä vähintään 50 päivää;

c) kiinteä tai tietylle alueelle sijoitettava siirrettävä asfalttiasema;

 

Että näin...kysymys siis ympäristöluvasta.

Johanna Järvinen-Taubert
Vieras

#64 Re: Re: Re: Kiviaineksen ottolupa

04.02.2011 17:55

#63: Vieras - Re: Re: Kiviaineksen ottolupa 

Tässä vielä lisätietoa... Keskustelin tänään Lempäälän teknisen toimen johtajan kanssa. Hn selvitti hankkeeseen liittyvää lupakäytäntöä. Louhoshankkeeseen tarvitaan sekä maa-aineksen ottolupa että ympäristölupa. Maa-aineksen ottoluvan myöntää aina kunnan vastaava viranomainen (Lempäälässä ympäristöjaosto). Ympäristöluvan myöntää joko kunta tai aluehallintovirasto (AVI).

Tässä Ruduksen hankkeessa ympäristöluvan myöntää (toivottavasti ei!!) AVI. AVIlle lupa menee harkittavaksi kahdesta syystä:

1. louhittava kiviainesmäärä on niin suuri, että hanketta käsitellään seudullisena

2) louhokselle tuotaisiin myös kivi- ja betonijätettä murskattavaksi ja tämä jätteenkäsittely tekee myös hankkeesta seudullisen.

Lempäälän kunta antaa lausunnon ympäristölupaa varten AVIlle, mutta se on vain yksi harkittava asia AVIssa.

Tuo maa-aineksen ottolupa on siitä ongelmallinen, että se on kuulemma kuin "jokamiehen oikeus". Tämä tarkoittaa sitä, että täytyy olla erityisen painavat perusteet, jotta lupa lain mukaan voidaan evätä, Näitä syitä ovat merkittävä haitta kaavoitukselle, arvokkaiden maisema-arvojen tuhoutuminen ja pohjaveden pilaantuminen. Täytyy selvitellä, mihin näistä voisi vedota...

Työ jatkuu! Varmistelkaa vielä naapureilta, tutulta ym., että ovat käyneet allekirjoittamassa adressin!

 

Vieras
Vieras

#65 Re: Re: Re: Re: Kiviaineksen ottolupa

04.02.2011 19:28

#64: Johanna Järvinen-Taubert - Re: Re: Re: Kiviaineksen ottolupa 

Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojeluasetuksen muuttamisesta (1792/2009)

 

5 § Aluehallintovirastossa käsiteltävät lupa-asiat:

13) jätevesien käsittely ja jätehuolto:

g) muu kuin tämän kohdan c - f alakohdissa tai 7 §:n 13 kohdan a - b alakohdissa tarkoitettu jätteen ammattimainen tai laitosmainen hyödyntäminen tai käsittely, jossa hyödynnetään tai käsitellään jätettä vähintään 10 000 tonnia vuodessa.

 

Eli niin se asetuksen mukaan on: tuon jätteiden hyödyntämisen myötä ympäristölupahakemus käsitellään ja lupamääräykset asetetaaan AVI:ssa (vaihtoehdot 3 ja 4). Lausunto toki pyydetään asianomaisilta tahoilta. Kysymys on kuitenkin lupahakemusprosessista, oli viranomainen sitten kunta tai AVI.

 

Uhri jolla valitus EIT.ssä
Vieras

#66 Konsulttivirmojen vääryydet

05.02.2011 12:34



Euroopan unioni on vahvistanut vuonna 2000 maisemayleissopimuksen. Maisema voidaan havaita silmin, korvin ja nenälläkin. Kiven murskauksen ja louhinnan tuloksena syntyy pienhiukkasia, jotka ovat äärimmäisen teräviä ja leijailevat hyvinkin kauas.
Lähiasukkaat joutuvat muuttamaan pois, koska eivät voi asua astmaattisina pienhiukkaspäästöjen alueella.Alueen pohjavesi on erittäin suuressa vaarassa pilaantua.

Louhittavasta kivestä irtoaa ilmaan ja pintavesiin arseenia, mikä pahentaa osaltaan saastumisen riskiä.
Alueen asuntojen ja kiinteistöjen hinnat laskevat aivan varmasti. Lisäksi Valtioneuvoston päätös räjäytys- ja louhintatyön järjestysohjeista 29.5.1986/410

Sen lisäksi, mitä tässä päätöksessä määrätään, on noudatettava, mitä räjähdystarvikkeiden valmistuksesta, kuljetuksesta, varastoinnista, säilytyksestä ja käsittelystä erikseen säädetään tai määrätään. Ne löytyvät
Katso Laki vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta 3.6.2005/390
1 §
Lain tarkoitus
Tämän lain tarkoituksena on ehkäistä ja torjua vaarallisten kemikaalien sekä räjähteiden valmistuksesta, käytöstä, siirrosta, varastoinnista, säilytyksestä ja muusta käsittelystä aiheutuvia henkilö-, ympäristö- ja omaisuusvahinkoja. Lain tarkoituksena on lisäksi edistää yleistä turvallisuutta.

Ko. lain pykälistä 22-23 käy ilmi, mikä on laajamittaista ja mikä vähäistä räjähdysaineen käyttöä. Laista selviää myös, että luvat laajamittaiseen räjäytystyöhön haetaan Turvatekniikan keskukselta (Tukes).

Asetus 29.1.1999/59 Räjäytykset vaurioittaa talot konsulttivirmat tekevät ympäri Suomen perättömiä tärinä ja melu tutkimuksia.





Markku Kurikka Lempäälä Sääksjärvi
Vieras

#68 Niinpä!

05.02.2011 13:44

#64: Johanna Järvinen-Taubert - Re: Re: Re: Kiviaineksen ottolupa 

Ympäristöjaoksen jäsenet ja varajäsenet ovat Lempäälän kunnan nettisivuilla. Yksitoista henkilöä ja jokaisella varahenkilö.

Asian valmistelee kunnan virkamies. Valmistelijakin on tietääkseni vaihtunut. Ymmärtääkseni  mahdollisesti siksi, että myöhemmin ei tule jääviysongelmaa.

Ympäristöjaoston kokoukset ovat ns. suljettuja kokouksia. Kyseleppä siinä sitten asiaa jäseniltä joita et tunne. Tai, et tiedä mitä poliittista kantaa he milloinkin edustavat. Otappa selvää ovatko keskustelleet asiasta ns. pöytäkirjan ulkopuolella.

Sitten kun asian on valmistellut virkamies, joka ei ole virkasalaisuuteen vedoten antanut tietoja asiasta ja ympäristöjaosto asian suljetussa kokouksessaan päättänyt, meillä on mahdollisuus tutustua päätökseen. Näinkö tämä asia etenee?

Kysyn vain, tässä avoimmuutta ja ihmisläheisyyttä mainostavassa Lempäälän kunnassa.

Nyt, jos koskaan olisi ympäristöjaoksen jäsenien ja asiaa valmistelevan virkamiehen tilaisuus tulla ajatuksineen esille tällä foorumilla.

 

naapuri
Vieras

#69 Valtuudet

05.02.2011 13:57

Kaiketi kunnanhallituksella on lautakuntien päätöksiin otto-oikeus ja tarvittaessa viedä asia valtuuston ratkaistavaksi.Näin ainakin naapurikunnissa.Tämän kokoluokan asioissa oikea päättäjä on mielestäni valtuusto.
Markku Kurikka
Vieras

#70 Re: Valtuudet

05.02.2011 15:51

#69: naapuri - Valtuudet 

Ymmärtääkseni ympäristöjaoksen päätös on lopullinen, mutta toimenpidekiellosta päättää kunnanvaltuusto.

Muistini mukaan Lempäälän valtuusto on kerran moisen päätöksen tehnyt samanlaisen pienemmän hankkeen vuoksi.

Vieras
Vieras

#71 Re: Kuka korvaa kiinteistön arvojen alennuksen!

05.02.2011 18:04

rahat menee
Vieras

#72 kuka korvaa

05.02.2011 18:05

enpä usko että kukaan, vaan menetät rahaa.
Johanna Järvinen-Taubert
Vieras

#73 Re: Niinpä!

06.02.2011 19:30

#68: Markku Kurikka Lempäälä Sääksjärvi - Niinpä! 

Hei!

Ympäristöjaoston jäseniin kannattaa kuntalaisten olla yhteydessä ja kertoa näkemyksensä asiasta. Olen itse sivistyslautakunnan jäsen ja yhteydenottoja meihin lautakunnan jäseniin tulee harmittavan harvoin. Silloin, kun kuntalaiset ottavat yhteyttä ja kertovat näkemyksiään, sillä on iso vaikutus asian käsittelyyn lautakunnassa.

Asialliset ja hyvin perustellut kannanotot ovat kaikkein vaikuttavimpia. En usko, että tässä asiassa puoluekannalla on suurta merkitystä. Olen jutellut asiasta kaikkien eri poliittisten ryhmien edustajien kanssa ja kaikista löytyy Ruduksen hankkeen tiukkoja vastustajia. Osa luottamushenkilöistä ei kuitenkaan välttämättä vielä tunne hankkeen taustoja ja vaikutuksia kovin hyvin, jotta kannattaa kyllä heihin olla yhteydessä.

Kuten Markku Kurikka kirjoitti, ympäristöjaoston jäsenten yhteystiedot löytyvät netistä Lempäälän kunnan kotisivuilta. Kaikki vaikuttamiskeinot kannattaa käyttää!

 

 

Vieras
Vieras

#74 Re: Re: Niinpä!

07.02.2011 10:21

#73: Johanna Järvinen-Taubert - Re: Niinpä! 

 Murskaamon ja siihen liittyvän rekkarallin vahingollisuuden käsittää aivan tavallisella arkijärjellä, ei siihen tarvitse erikseen "perehtyä".

Luottamushenkilöt  tietenkin seuraavat kuinka laajaksi vastustus paisuu. Klassinen voittajan puolelle asettuminenhan tässä on lopulta asia, joka nykyisiä "vapaan yritystoiminnan" ja Lempäälän yrittäjäohjautuvuuden jatkumisen kannattajia ohjaa puolen valinnassa.

MOREmaNIA
Vieras

#75 MOREmaNIA

07.02.2011 11:21

MOREmaNIA

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…