Hyvinvointivaltion puolesta


Vieras

/ #8 Re: Hyvinvointivaltio vai hyvinvointiyhteiskunta?

18.10.2011 20:40

#7: Hyvinvoinnin puolesta - Hyvinvointivaltio vai hyvinvointiyhteiskunta?

Ei tarkoiteta. Niiden voidaan sanoa olevan toistensa vastakohtia. Hyvinvointivaltion ydin on siinä, että kansalaisille annettavat palvelut perustuvat eduskunnan päätöksiin. Valtion laitokset ja kunnat tuottavat nämä palvelut, ja kaikilla kansalaisilla on oikeus niihin. Tavoitteena on, että kaikilla olisi mahdollisuus kohtuulliseen elämään.

Sen sijaan hyvinvointiyhteiskunnan lähtökohtana on korostetusti yksityisen kansalaisen rooli (vähän samaan tapaan kuin USA:ssa toimivalla teekutsuliikkeellä). Valtiolla ei ole velvollisuutta huolehtia yksittäisistä kansalaisista. Jos kansalainen ei kykene huolehtimaan itsestään, eikä hänellä ole auttamaan kykeneviä ystäviä tai sukulaisia, tai varaa ostaa yksityisiä palveluja, hän joutuu kääntymään hyväntekeväisyyttä tekevien puoleen saadakseen apua.

Hyvinvointivaltiossa kansalaisille annettava tuki perustuu lakiin, ja se on kaikkien ulottuvilla. Hyvinvointiyhteiskunnassa puolestaan apu on antajansa harkinnassa; siis mitä antaa ja kenelle antaa.

Hyvinvointivaltio pyrkii tuloerojen supistamiseen. Tuloerot hyväksytään, mutta kuten viimeaikaiset tapahtumat osoittavat, suuret tulot eivät suinkaan aina perustu suureen työpanokseen. Hyvinvointiyhteiskunta-ajattelussa ollaan päinvastaisella kannalla. Tuloeroja halutaan kasvattaa, ja sitä perustellaan sillä, että näin rikkailla on paremmat mahdollisuudet auttaa köyhempiä.

Markku J Kekäläinen