IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.


Vieras

#1376 Puhtaan vesistön puolesta

05.08.2012 20:46

Kivihiili ei ole ainoa vaihtoehto lämmitykselle, se on puu metsissä mätänee puuta, koska sitä ei oteta talteen, vaan jätetään metsäkoneen jäljiltä metsaään. Ei muuta kuin kaikki halukkaat keräämään. Jos ei halua niin maksakoon puu lämmityksestä, kyllä talkoo henkeä riittää. Meidän isä ja äiti lämmittää puulla, ja kun tulevaisuudessa, leipä loppuu ja se maksaa maltaita, puu paistaa myös leivän.
Järvisoturi

#1377 Re: Re:

05.08.2012 20:47

#1375: Korpisoturi - Re:

"ylimääräisiin kuluihin"    Täh !

 

Meille paikallistasolla on tullut todella suuret kulut sekä maiden, asumusten, mökkien, virkistymisyritysten, -mahdollisuuksien jne. kohdalle mittaamattomat arvonalennukset!

Vielä pitäisi hirmu investoinneilla ja muilla toimilla (turvetuotantohan ei aiheuta kuin muutaman prosentin, heh he hee!) pelastaa alueen vesistöt. Lopetetaan esim. kaikki matonpesu paikat, tiukat jätevesi ratkaisut mummon mökeille, jossa joku on muutaman viikon vuodessa, jne. jne...

Ja samaan aikaan kourallinen ihmisiä kassaroi turvetulot liiviinsä ja luistaa häntä koipien välissä muille maille jättäen p##kan jälkeensä.

Siinä on sinulle pikaisena pikku esimerkkinä osallistumisesta KULUIHIN faktaa !!

 

Tuli tällainen sade kesä ja ketään harhauttamatta kaikki vähänkin ajattelevat huomaavat, miten onnettoman haavoittuvaista kyseinen systeemi on. Valtaosalle ei vain valitettavasti aukea vielä sittenkään suuresta yleisöstä se, että vastapainoksi raivokkaassa tilin teko yrityksessä sumeilematta lisätään tolkuttomasti turvevesipäästöjä vastaanottavaan vesistöön. Ja sehän jo myönnetään siellä itsekin...

Ja jos ei kerran homma toimi, niin yrityslakien mukaan kyseessä on elinkelvoton yritystoiminta.

Korpisoturi

#1378 Re: Re: Re:

05.08.2012 21:22

#1377: Järvisoturi - Re: Re:

Toista soturia selkeästi "ottaa pataan " kun tietää kulujensa nousevan ensi talvena. Kuuluuko matonpesu kaiken maailman kemikaaleilla jokamiehen oikeuksiin ja mihin ne JÄTEVEDET joutuvat, ettei vaan rehevöittävämään vesistöjä?

Kattilamaakari

#1379

05.08.2012 21:26

Onko oikeasti ihmisten tietämys polttotekniikasta ja taloudesta niin huonoa, että ollaan valmiita kusemaan kunnallisten energialaitosten peltilaatikon sisällä roihuavaan nuotioon hinnalla millä hyvänsä?

Nykyiset sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokset ovat suunniteltu turpeen ja puun yhteispoltolle. Pelkästään turpeella ei kannata lämmittää sen ailahtelevan saatavuuden takia, joka asettaisi kaukolämpöputken isommassa päässä olevan laitoksen melko riskialttiiseen asemaan.
Ilman turvetta ei kumminkaan voida taloudellisesti ajaa. Teknisesti kyllä, taloudellisesti ei.

Turve nääs sisältää rikkiä, joka yhdessä puun kanssa poltettuna muodostaa kattilan sisäpinnoille kerroksen hematiittiä ja magnetiittiä, korroosiolta suojaavia raudan oksideja. Turpeen käyttö myös vähentää tuhkakerrostumien syntymistä, joka parantaa kattilan hyötysuhdetta. Vähemmällä polttoaineella enemmän.
Turpeen sisältämä rikki suojaa myös toisellakin tapaa kuin muodostamalla suojaavia pintoja. Se sitoo alkaliklorideja, mm. klooria, joka kattilan sisäpinnoille jäädessään laskee hyötysuhdetta ja aiheuttaa korroosiota. Leijupedissä poltettaessa petihiekan agglomeroituminen vähenee ja alentaa kustannuksia vähentyneellä petihiekan vaihtotarpeella. Petihiekka on erittäin hienojakoista, mutta sen agglomeroituessa partikkelikoko kasvaa ja niiden leijuminen loppuu.

Turpeen korvaava tuote rikin osalta on kivihiili tai puhdas rikki. Jos sattuu olemaan syöttölaitteet pelkälle rikille rakennettu. Rikki itsessään on huono polttoaine, joten useimmat laitokset luultavasti käyttävät kivihiiltä. Puu ei sisällä rikkiä.

Kun ajatellaan tälläisten isojen laitosten hankintapäätöstä ja käyttöikää, joka on 30-50vuotta olisi hulluutta kieltää turpeen tuotanto. Näitä laitoksia joiden suunniteltu polttoainemixi sisältää turvetta jossain mittakaavassa, 10-30%, on jokaisessa niemen nokassa. Aikasta iso raha lähtä uusimaan kaikki laitokset pelkälle puun poltolle. Siinä menee vähän muutakin uusiksi kuin pelkät kattilan sisäpuoliset putket, joita on...paljon. Savukaasukanavassa ei mene pelkästään yksi putki, vaan laitoksen koosta riippuen luvoja, tulistimia ja syöttöveden esilämmittimiä useampia. Nämä eivät suinkaan ole ujutettu pienestä huoltoluukusta sisään vaan kattila on rakennettu niiden ympärille.

Voidaanhan toki kaikki laitokset muuntaa pelkällä puulla käyväksi, mutta kukas sen maksaa? Itse veikkaan, että kaukolämmön hinta nousee 7-9% tänäkin vuonna ja mitään sen kummempaa ei ole tapahtunut kun turpeesta on vähän pulaa. Toki savukaasujen päästörajat kiristyvät parin vuoden päästä ja se aiheuttaa uusien investointien myötä hinnankorotuspaineita, mutta mitä sitten? Asiakas sen maksaa.

Tämä ei suinkaan ole turpeenpuolustajan itsensä kehittelemää, vaan ihan VTT:n tutkimaa tietoa.
Sen lisäksi, että suomessa on tutkimusta biomassojen polttotekniikasta, löytyy myös tutkimusta hyödyntäviä yrityksiä. Metso ja Foster Wheeler suurimpina joiden leijupetikattila tuotteena on vertaansa vailla. Keskieuroopan vihertyessä on suomella hyvät mahdollisuudet saada isoja tilauksia. Heille biomassojen suurimittainen polttaminen ja sen tuomat haasteet ovat ihan uutta, mutta suomessa sen tutkimus ja käytäntö ovat olleet olemassa jo monta kymmentä vuotta.

 

Ainiin ja tueksi muutama linkki, niin voi kukin käydä lukemassa slaideista pintaraapaisun siitä mitä energiantuotantolaitoksilla tapahtuu:

http://www.lut.fi/fi/lut/news/2010/sivut/20101214_vaitos_tourunen.aspx

http://koti.mbnet.fi/ppom/PDF/RY.pdf

http://www.metso.com/fi/corporation/articles_fin.nsf/WebWID/WTB-090526-2256F-E1737

http://www.videonet.fi/tekes/climbus2009/26/Climbus-Jouni%20Kinni.pdf

Järvisoturi

#1380 Re: Re: Re: Re:

05.08.2012 22:08

#1378: Korpisoturi - Re: Re: Re:

Ottaa todellakin pataan ja selkeästi. Mutta ei ylimielisten puutaheinää perusteluiden, vaan nimenomaan edellä kirjoittamieni painavien syiden vuoksi. Jos kulut menevät jakoon laajemmalti, niin jo vain se minulle käy. Kunhan tuho vastaavasti oikeasti lopetetaan ja oikaistaan asuttamallani seudulla. Nyt tuntuu vaan käyvän niin, että kulut nousevat kaikilla joka tapauksessa ja tuho paikkakunnalla alueellisesti vielä sitäkin enemmän moninkertaisesti, kuten kirjoituksessani perustelin.

Kaiken kaikkiaan näyttää, ettet ymmärtänyt lukeemaasi tuosta minun kirjoituksesta juuri alkuakaan.

Onko muuten mäntysuopa kaiken maailman kemikaali? En ole ainakaan purkin kyljessä havainnut pääkalloja tai muita varoitusmerkkejä tai -tekstejä.

Toki jätevesi asiat ovat tärkeitä, suuruusjärjestyksessä aloittaen. Nyt ollaan syvällä lillukan varsissa ja rötvääjät sen kun porskuttaa. Ei muuten käy maalaisjärkeen, ei sitten millään. Ja kun käy vaikka ilmasta maisemia katsomassa, niin hyvin näkee mistä ojien suista sitä rehevöittäjää tulee. Ja voin valkaista, se ei ole mökkien edustoilla.

Kun muutamassa vuodessa saadaan pohjan näkyvyys reilusta parista metristä alle metriin ja sopivasti ojitus tuotantoa varten on juuri samassa ajassa suoritettu, niin...

Ai joo, mökkeily ja etenkin maa- ja metsätalous, just sillon, juu, niinhän se olikin.

 

Ps. Kulujeni kompensoimiseksi poltan sitten enemmän puita uunissa, niin taajamassa kuin rannallakin. Siis ensi talvenakin. Ottaako pataan?


Vieras

#1381 Re: Re:

06.08.2012 00:27

#1375: Korpisoturi - Re:

Juu, on se hienoa, että sadekesä on turpeen vastustajien aikaansaannosta - ollaan me semmoisia venkuloita. Oletkos ajatelellut asiaa, ettei noissa pienemmissä kaminoissa pysty edes polttamaan kivihiiltä.

Toisaalta monet ovat varmaan valmiita maksamaankin puhtaammasta energiasta enemmän - maksavathan jotkut sähköstäänkin enmmän jos sähköyhtiö kertoo tukevansa esim. urheilua!

Ranex

#1382

06.08.2012 15:02

Järjetöntä on se, että kattilat on suunniteltu turvetta varten. Tyypillistä touhua, kepu vetoinen porukka ajoi innolla energialinjaukset läpi ja nyt sitten voidaan selittää, että olisi järjetöntä lopettaa vesien rötvääminen, kun kerran laitokset on suunniteltu alunperinkin typerästi. Itse maksan hymyssä suin nousevat energialaskut, mikäli tiedän, että se johtuu turpeen vähentämisestä.
vesiselvä

#1383 Re: Re: Re: Huh huh

06.08.2012 20:14

#1371: ? - Re: Re: Huh huh

Samainen Kivimaa esitti joku aika sitten, että Suomessa pitäisi puunhankinnassa siirtyä kokorunkomenetelmään Venäjän malliin.

Kovin kummoista mielikuvitusta ei tarvita, kun ymmärtää, että Kivimaa saa palkkansa Vapolta. Tosi ihmeellistä, että valtion varoilla elätetään tuollaista kaveria. Aikaisemmin Kivimaa oli Ruukki Groupin toimitusjohtaja, kyseisessä yhtiössähän toteutettiin yksi Suomen historian suurimmista puhalluksista kun yli 300 milj euron kassa puhdistetiin parempiin suihin Kivimaan avustuksella.

Mielenkiintoista olisi tietää, paljonko Vapo maksoi Kivimaalle tästä "lobbauksesta".

?

#1384 Tuontienergiako ainut korvaava?

09.08.2012 15:46

http://yle.fi/uutiset/energiaturve_uhkaa_loppua/6249307

Näyttääpä se joillakin voimaloilla korvaava löytyvän aika helposti ihan kotimaisestikin.
semmosta

#1385 ravut ja humus

09.08.2012 16:24

Olisi jännää nähdä jotain tutkimusta siitä että onkohan tuo humus aiheuttanut "rapuruton". Tietääkseni suurin osa rapukadoista on oletettu johtuvan rutosta mutta eivätpä ne humuksessakaan elä...

Vieras

#1386 Re: Tuontienergiako ainut korvaava?

09.08.2012 19:30

#1384: ? - Tuontienergiako ainut korvaava?

Mihinköhän Kaukaan Voiman hankkimat kuoret ja sahanpurut ovat ennen menneet? Ne ovat joltain toiselta polttajalta pois ja jonka laitos on lähempänä satamaa.UPM osaa matematiikan paremmin kuin turvetuotannon vakaumukselliset vastustajat.Euro on mainio konsultti tähänkin ongelmaan, koska asiakas maksaa kaiken ylimääräisen kustannuksen.

?

#1387 Re: Re: Tuontienergiako ainut korvaava?

09.08.2012 20:29

#1386: - Re: Tuontienergiako ainut korvaava?

Kellekään ei lienee koskaan olekaan ollut epäselvää etteikö euro (ja aikoinaan markka) olisi juuri se konsultti, jonka vuoksi Vapo & kumppanit surutta pistää paikalliset maksumiehiksi omalle sikailulleen ja tilin teolleen.

Joltainhan sekin on pois (ainakin kymmeniltä tuhansilta ihmiltä), mutta sitä ei siellä lasketa, kun ei se vaan itseltään ole mitenkään pois. Mutta kun se matematiikka tuntuu lainalaisuuksistaan huolimatta olevan kuitenkin niin erilainen siellä turvetuotanosta rahaa keinolla millä tahansa ottavilla. Eli vaikka se yhteiskunnalle ja varsinkin tuotannosta kärsiville paikallisille maksaakin loppupelissä paljon, paljon niitä plussia enemmän.

Yhtälö osataan laskea siellä vain puoliväliin. Tulevaisuus vasta oikeasti näyttä kaikille, vakaumuksellisille tuhon tuojillekin, että kuinka paljon miinusta viivan alle lopulta tulekin jäämään.

Luonnon rapula

#1388 Re: ravut ja humus

09.08.2012 21:52

#1385: semmosta - ravut ja humus

Pitää muuten juurikin paikkansa. Ja tutkimustulostakin muistan lukeneeni, että pieni kiduksinen rapu nimenomaan hyvinkin nopeasti kärsii kiintoaineista veden seassa. Siinä juuri pääsyy, että elää ja menestyy vain kovapohjaisilla ja kivikkoisilla (suojapaikkoja) alueilla. Saati se poikastuotannon tuho!

No, kun rannan pohjalla on kivien pinnalla nyt sellainen ½ - 1 sentin punaruskea "sametti" matto päällä, vaikka aallot niitä huuhtelee virtauksillaan, niin mahtaa jurppia rapua siinä vähän syvemmällä kahta kauheammin. Ennen lähialueen turve tuotantoja kyseiset pohjakivet olivat kuoruttamattomia. Kuolohan siinä tulee ilman ruttojakin.

!!!

#1389

10.08.2012 16:57

"Luonnon rapula", tarkoitit varmaankin 100-kertaista "samettista" turvekerrosta (= 1/2-1 metri) pohjan pehmoisena peitteenä? Sellainen se turvekentän "anti" ainakin meillä päin on. Toisin sanoen, 100 kertaa suurempi kuormitus kuin mitä turpeenkaivajat väittävät.

Luonnon rapula

#1390 Re:

10.08.2012 21:41

#1389: !!! -

Kyllä kyllä, puhuinkin tuossa vain ihan rantakivistä, joita nyt noin puolen metrin syvyyteen pysty näkemään. Siitähän se sitten syvemmälle mentäessä sen kuin paksunee. Täällä ei tosin ole ihan vielä noin paljoa, mutta hyvää vauhtia ollaan kymmenissä senteissä jo menossa. Tänä kesänä on varmasti tullut sateiden saattamana tulvivista altaista ja ohijuoksutuksista paaallljjoooonn lisää.

turvenuija

#1391 Re: Puhtaan vesistön puolesta

11.08.2012 15:26


Vieras

#1392 suunnitelma ja toteutus

11.08.2012 23:47

"Turvetta käytetään erityisesti tukipolttoaineena (korjaus: pääasiallisena) kaukolämpöä ja kaukolämpövoimaa tuottavissa laitoksissa, joissa käytetään puupolttoaineita ja muuta biomassaa. Turpeen käyttöä vähennetään (korjaus:lisätään) suunnitelmallisesti (korjaus: hallitsemattomasti) sen aiheuttamien päästöjen ja muiden ympäristöhaittojen vuoksi siten, ettei turve korvaudu hiilellä. Soita ja turvemaita on hyödynnettävä kestävästi (korjaus: hävitetään lopullisesti) ja vastuullisesti (korjaus: vastuuttomasti) sovittaen yhteen (korjaus: välittämättä) ympäristölliset, sosiaaliset ja taloudelliset tavoitteet mahdollisimman hyvin."

Suunnitelma: Kataisen hallitusohjelma 2011, Toteuttaja: Turveteollisuus (toteuttavan osapuolen korjaukset suunnitelmaan suluissa)

 

 

rapu

#1393 Lamujoen ravut

14.08.2012 09:50

Ihme ja kumma. Siikajoen Lamujoella ravut sen kun porskuttaa, vaikka valuma-alueella paljon turvetuotantoa. Jotakin luonnonoikkuja varmaan. Niittenhän ois pitäny tukehtua turpeeseen jo aika päiviä sitten?!
Ranex

#1394

14.08.2012 10:34

Kyllä oli taas karmeeta potaskaa keskisuomenuutisissa. Turvetta ei saada riittävästi, kun on sateinen kesä. Vapon tj tietenkin väänsi asian lupaprosessien syyksi, kun ei saa lupia? Onko sitten niin, että jos kaikille edesvastuuttomille turvelupahakemuksille olisi annettu lupa tuosta vaan, ei olisi ollut sateinen kesä? Käsittämätöntä logiikkaa. Ja nyt kuulemma tarvittaisiin runsaita tukia. Ei tunnu olevan mitään rajaa, miten idiootteina kansaa taas pidetään.
jotakin tietävä

#1395 Re:

14.08.2012 13:03

#1394: Ranex -  

Uudet turvekentät kuivuvat nopeammin, ts. sateen jälkeen ei tarvitse odotella kenttien kuivumista niin kauan. Sääriippuvaisuus ei ole niin voimakasta kuin mataloituneilla vanhoilla kentillä. Uudemmilla kentillä tuotanto olisi siis onnistunut paremmin sateista huolimatta. Kannattaisi hiukan ottaa asioista selvää ennen huutelua ja haukkumista.

Rex

#1396

14.08.2012 14:06

heheh...onhan ne perusteluja nuokin, minkä takia pitäisi saada uusia kenttiä avattua - varmaankin totta, mutta ei mikään ratkaisu sadekesien varalle. Samaan tyyliin, kuin joskus aiemmin joku täällä väitti, että energiapuun korjuu on riippuvaisempi sateista kuin turve.
Korpisoturi

#1397 Re:

14.08.2012 16:28

#1396: Rex -

Energiapuu se vasta vaatiikin veronmaksajan tukea oli sade taikka pouta.Tuen on oltava enemmän kuin turpeen hinta laitoksella , sillähän tämä vahvasti alijäämäinen valtio pelastuu.Märkä puu vaatii tukipolttoaineen oli se sitten turve, maakaasu, kivihiili tai öljy. Kysymys kuuluukin mikä näistä edellämainituista ei lisää kauppataseen alijäämää?

Ranex

#1398

14.08.2012 21:56

Huutelua tai haukkumista, miten vaan, kuitenkin tukia oltiin rutisemassa. Vieläpä syyksi sanottiin urakoitsijoiden ahdinko, mistäköhän johtuu??? Itse määrätään mahdottomat ehdot urakoitsijoille ja samaan hengenvetoon ruikutetaan tuista. Miksiköhän tämä Norjan öljyvarantojakin suurempi rikkaus ei elätä edes koneurakoitsijoita?

Tässä nyt taas nähdään kuinka epävarma polttoaine turve on, puhumattakaan muista haitoista. Tähänkö lääke on avata 13000 hehtaaria lisää nostoalueita? Märkä on märkää vaikka pinta-ala olisi koko olisi 100% Suomesta.
Rex

#1399 Re: Re:

14.08.2012 22:57

#1397: Korpisoturi - Re:

eipä se märkä turve pala yhtään sen paremmin - puut sentää kuivavat pinossa toisin kuin turve

Lautakangas

#1400 Re: Re: Re: Tuontilöpölläkö?

15.08.2012 13:32

#1399: Rex - Re: Re:

Niinpä Rex! Siis märkää turvetta (turve-)tukiaispolttoaineeksi hakkeelle. Siellähän tuo kostea turve kompostoituu (tai kytee aumassa) menettäen lämpöarvostaan nopeasti ison osan. Vaan eipä taida nyt ehtiä maatumaan, kun luonto sanelee "loistavan" turpeen saannin (saamatta jäämisen) ja polttolaitosten rakennetulle ylikapasiteetille ei piisaa "kotimaista" (joksi vapo lukee myös Ruotsin ja Baltian turvekaivoksilta rahtaamansa tavaran, heh heh) poltettavaa. Se on sitä huoltovarmuutta, mutta rahdataan turpeenkorvikkeeksi apinapähkinän kuorirouhetta Afrikasta, niin taas on "kotimaisuus" taattu.

Kun turvetta tarvitaan 7 (!!) raskasta rekallista energia-arvoltaan yhtä(!) kivihiilirekkaa vastaamaan, niin jopa siinäkin tuontilöpöä palaa seitsenkertaisesti. Mutta tämä vain kivihiiltä mitenkään puolustelematta, ihan vaan esimerkkinä logistiikkakuluista. Baltiasta ja Ruotsistahan turve tulee ihan ilmaiseksi laivoilla; näin olen vapolaisten vakuutteluista ymmärtänyt.

Vapo kumppaneineen on nyt alentanut turpeen laatuvaatimuksia saadakseen jotain poltettavaa. Eli liian märkäkin turvetavara kelpaa "kuivaksi" tukipolttoaineeksi, kuten höttöinen pintarahkakin. Tarkoittanee myös sitä, että sekundamoskaa tarvitaan (sen seitsemän lisäksi) muutama lisärekallinen, jotta saavutettaisiin kivihiilirekallisen lämpöarvo.

Ja niille pölvästeille tiedoksi, jotka kuitenkin tämän postini perusteella väittävät minun suosivan kivihiiltä: Esitin hiiliesimerkin pelkästään vertailumielessä. Jos ei luettua ymmärrä, on syytä kurkata peiliin.