Turun yliopiston ja Åbo Akademin työntekijät leikkauksia vastaan – tukiadressi opiskelijoiden valtaukselle

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#217

Toimeentulon ongelmat ja välttämättömyys hankkia palkka- tai yrittäjätuloja opiskelun ohella kuormittavat opiskelijoita. Me opettajat näemme tämän opintojen pitkittymisenä ja opiskelijoiden terveydentilan heikkenemisenä. Tilanne on nopeasti huonontunut.

Yhteiskunnan ja työmarkkinoiden etu on, että opiskelijat valmistuvat suunnitellussa ajassa. Jos kurssi jää liian monelta opiskelijalta kesken kiireen ja väsymyksen takia ja suoritusmerkintä näin saamatta, ovat opetuksen resurssit menneet hukkaan. Lisäksi uupumus kuormittaa opiskelijaterveydenhuoltoa.

Kansalaisten koulutus on tietoyhteiskunnan tärkeintä pääomaa. Olemme rakentaneet vuosikymmenien aikana järjestelmän, joka mahdollistaa myös minun kaltaisteni, vähävaraisista perhetaustoista tulevien ihmisten kouluttautumisen kykyjensä ja motivaationsa mukaisesti, jotta voimme antaa yhteiskunnalle takaisin mahdollisimman arvokkaan työpanoksen. Toivon, ettei tätä järjestelmää ajettaisi alas, koska yhteiskuntamme todella tarvitsee sitä kehittyäkseen ja kukoistaakseen.

Kansalaisten oikeustajua loukkaa se, että työtä ja koulutusta systemaattisesti välttelevä henkilö, jopa rikollinen, voi saada yhteiskunnalta suoria tulonsiirtoja yhteenlaskettuna moninkertaisesti enemmän kuin opiskelija. Opiskelu ei ole ajanvietettä. Se on täysipäiväistä ja vaativaa työtä yhteiskunnan hyväksi. Opiskelun tulisi olla nuorelle aikuiselle aina houkuttelevampi vaihtoehto kuin koulutuksen laiminlyöminen.

Yhteiskuntamme tarvitsee tutkimusta. Mitään ajankohtaisia haasteita ei ole mahdollista ratkaista ilman tutkittua tietoa. Tutkimus puolestaan edellyttää jatko-opiskelijoita, joilla on riittävät teoreettiset ja metodiset valmiudet kehittyä tutkijoiksi. Näitä valmiuksia ei synny, mikäli opiskelijalla ei perustutkinto-opintojen aikana ole ollut aikaa ja voimavaroja keskittyä syvällisesti opintoihinsa. Opiskelu on aikaa ja ajattelua vaativaa työtä.

Tiede on lähtökohtaisesti kansainvälinen kenttä, tieto ei tunne valtioiden rajoja. Mikäli Suomi haluaa pysyä kansainvälisen kehityksen ja kilpailun kärkijoukoissa, emme voi vaikeuttaa ulkomaalaisten opiskelua suomalaisissa yliopistoissa. Vain mahdollisimman avoimella ja sujuvalla opiskelijavaihdolla saamme kuhunkin tutkinto-ohjelmaan lahjakkaimmat ja motivoituneimmat opiskelijat. Ulkomaalaisen opiskelu Suomessa ei ole keneltäkään pois. Sen sijaan se on panos, jonka opiskelija tuo mukanaan ja joka esimerkiksi väitöstutkimuksen ja siihen liittyvän osaamisen muodossa jää maahamme, vaikka tutkija ei valmistuttuaan jäisi.

Opiskelijoiden sosiaaliturva on jo entuudestaan selvästi muuta väestöä heikompi. Sen heikentäminen entisestään on lyhytnäköisintä säästämistä, mitä kuvitella saattaa. Pyydän teitä, arvoisat ministerit, perumaan opiskelijoiden toimeentuloon, yliopisto-opetukseen ja tutkimukseen suunnitellut leikkaukset.

Ilona Hankonen (Eurajoki, 26.09.2023)

#229

Opiskelijoiden taloudellista asemaa tai opiskelumahdollisuuksia ei saa heikentää. Opiskelijoiden on voitava keskittyä opintoihinsa. Sivistysvaltio Suomi tarvitsee osaajia myös tulevaisuudessa.

Katri Sarlund (Turku, 26.09.2023)

#233

Jo nykyisellään ulkomaalaisten kollegoiden saaminen yliopistoyhteisöä vahvistamaan ja verkostoa tekemään on varsin hankalaa. Jos perheen paikallesaaminen tulee entistä vaikeammaksi, niin puheet kansainvälisestä yhteistyöstä ja Suomen näkyminen osana kv tutkijayhteisöä voidaan unohtaa. Lisäksi kurjuuden lisääminen nuorison ja opiskelijoiden joukossa terveydenhoidon ja perheiden taloudellisen aseman heikentämisellä tulee tehokkaasti syömään yliopistojen "tuottavuutta" tutkintojen määrällä ja nopealla suorittamisella mitattuna.

Outi Vesakoski (Jokioinen, 26.09.2023)

#246

Suomeen tarvitaan lisää koulutettuja / osaavia eri alojen ammattilaisia ja opiskelijoita jotka jäävät tänne töihin. Tässä kilpailemme muiden maiden kanssa - osaajille riittää ottajia. Jokainen potentiaalinen opiskelija perheineen miettii voisiko Suomeen tulla opiskelemaan ja olisiko meidän perheemme tulevaisuus täällä. Maasta pois heittämisellä uhkaaminen lyhyen työtauon (3 kk) jälkeen korkeasti koulutetuille ammattilaisille ei todellakaan käännä tätä perheiden päätöksentekoa Suomen hyväksi.

Jussi Kantola (Turku, 26.09.2023)

#249

Vi behöver våra studerande och de behöver vårt stöd!

Pia-Maria Gardberg (Åbo, 26.09.2023)

#303

Asiantuntijuutta ja sivistystä tarvitaan myös tulevaisuuden yhteiskunnassa.

Tuija Hovi (Turku, 27.09.2023)

#319

Opiskelijoilta leikkaaminen, opintojen pitkittäminen ja opintolainataakka ei ole kestävää toimintaa. Opiskelijoita, heidän jaksamista, toimeentuloa ja oikeuksia pitää tukea ja kunnioittaa. Hallitus käy tässäkin heikoimman kukkarolla varkaissa, eikä muka älyä että puree samalla omaa jalkaansa.

Juha-Matti Kenttälä (Oulu, 27.09.2023)

#327

Hyvinvointi, työllisyys ja tasa-arvoinen yhteiskunta lähtee hyvinvoivasta ja tasa-arvoisesta koulutuksesta, joka työllistää.

Pasi Varjus (Turku, 27.09.2023)

#338

Erityisesti Kokoomus on suoraan valehdellut esittäessään, ettei jatka Sipilän hallituksessa ajamiaan leikkauksia koulutukseen. Hallituksen eriarvoistava politiikka tuhoaa Suomen kilpailukyvyn ja ajaa maata kovaa vauhtia kohti lamaa ja yhteiskunnallista epävakautta. Opiskelijoille ja ammattiliittojen lakkovaroituksille täysi tuki ja hallitus alas!

Hanna Järvinen (Helsinki , 27.09.2023)

#343

Korkeakouluopiskelijat ja nuoret tutkijat ovat maamme tärkein tulevaisuuden investointi ja voimavara. Heille tulee antaa mahdollisuus käyttää energiansa ja tarmonsa uuden oppimiseen ja luomiseen toimeentulon murehtimisen sijaan. Itse luovun ilomielin hallituksen minulle kaavailemista veronalennuksista, jotta opiskelijat saavat lukurauhan. Vuonna 1992 osoitin itse mieltä eduskuntatalon edessä opintotuen leikkauksia ja lukukausimaksuja vastaan. Silloin laman keskellä hallitus ymmärsi meidän arvomme tulevaisuuden tekijöinä. Vetoan yliopiston johtoon, että he ottaisivat voimakkaasti kantaa opiskelijoiden puolesta. Vetoan myös hallitukseen, että he kohdentaisivat rahat hyvätuloisten verohelpostusten sijaan opiskelijoiden tulemiseen. Pääministeri Orpo - mihin te tarvitsette ne 2000 eur, jotka verohelpotukset tuovat?

Johanna Ivaska (Turku, 27.09.2023)

#350

Opiskelijoita pitää tukea eikä heihin saa kohdistaa leikkauksia !

Veli-Matti Leppanen (TURKU, 27.09.2023)

#365

Meidän pitää taata Suomessa tasapuoliset mahdollisuudet kaikille opiskella. Se on meidän valttikortti! Tukien leikkaukset ja lukukausimaksut vaarantavat tämän, ja samalla mahdollisuudet tasa-arvoisesta yhteiskunnasta ja tieteen editsymisestä.

Johanna Toivonen (Turku, 27.09.2023)

#395

Nuorten hyvinvointi on tutkitusti laskenut Suomessa jo jonkin aikaa. Tämä kehitys tulisi pyrkiä pysäyttämään ja nyt ehdotetut heikennykset opiskelijoiden asemaan vievät tilannetta väärään suuntaan.

Nils Sandman (Turku, 27.09.2023)