Pelasta Pro Gradu

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Pelasta Pro Gradu.

Antero Toponen
Vieras

#1 Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan kirjakauppa

01.02.2011 18:00

Mielestäni on aivan käsittämätöntä, että ylioppilaskunnan kirjakaupan lakkauttamista edes harkitaan. Jokaisella ylioppilaskunnalla Suomessa on oma kauppa, ja näin pitää aina myös olla.
Affe
Vieras

#2 Re: Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan kirjakauppa

01.02.2011 18:47

#1: Antero Toponen - Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan kirjakauppa 

Kirjakauppa kampuksella on ehdottomasti kannatettavan arvoinen asia. Pro Gradu kuitenkin pelastuu vain sillä että opiskelijat käyttäisivät sitä ahkerammin. Satunnaisella lyijykynämyynnillä ei henkilöstökuluja makseta tai kauppoja pystyssä pidetä vaikka olisi Suomen korkeimmat jäsenmaksut (vink). Tämä ja moni muu keino on jo kokeiltu. Jos jollakin on oikeasti laadukkaita ideoita kuinka PG pysyisi pystyssä niin niitä ei ole kukaan kieltänyt esittämästä.

Kalifi
Vieras

#3 Re: Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan kirjakauppa

02.02.2011 09:48

#1: Antero Toponen - Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan kirjakauppa 

Tietty siel vois joku opetella hoitamaan sitä "yhteistä" kassaa... Koko ylioppilaskunnan asiat taitaa olla aika pitkälti täysin kuralla taloudellisesti. Kommentteja?

Vieras
Vieras

#4 Re: Re: Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan kirjakauppa

02.02.2011 10:45

#3: Kalifi - Re: Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan kirjakauppa 

Ilmeisesti suurin syy pro grandun lopettamiseen on taloudellinen tila, mikä johtuu meidän ah- niin hienosta ylioppilastalosta, jolle tavallisella opiskelijalla ei ole mitään käyttöä!! ja se mitä opiskelijat oikeasti tarvitsevat (pro gradu) joutuu väistymään... 

 

Pyytäkääpä ystäviänne allekirjoittamaan, 88 nimellä ei vielä kirjakauppaa pelasteta eikä hallitukselle näytetä ettei varoja voi käyttää ihan mihin vain!

Vieras
Vieras

#5 Re: Re: Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan kirjakauppa

02.02.2011 11:55

#2: Affe - Re: Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan kirjakauppa 

Jännä juttu että PG on pysynyt pystyssä jo parikymmentä vuotta, mutta nyt se on suurin rahareikä ja pitää sulkea. Pitäisikö siellä hallituksen puolella kehitellä jonkun näköistä suunnitelmaa Ylioppilastalon käyttöä ajatellen?! Siellä sitä rahaa menee... 

 

Kauppatieteilijä Turuust
Vieras

#6 Ihmettelee

02.02.2011 12:45

Mielestäni vähän kumma juttu että pahin ongelma teillä on taloudellinen tila, ja kyse on kauppakorkeakoulun pikku puodista? Eikös teiltä nyt pitäisi löytyä nimenomaan sitä taitoa hoitaa tuollaisen pikkupuodin talous kuntoon? Jotenkin snadisti ironista! :)

Vieras

#7

02.02.2011 13:41

Mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tämä asia herättää VYY:n jäsenissä tunteenpaloa. Suosittelen jokaiselle allekirjoittaneelle ehdokkuutta tämän syksyn edustajistovaaleissa, sillä edustajistossa näihin asioihin pääsee vaikuttamaan.
Vieras
Vieras

#8 Re:

02.02.2011 13:55

#7: -  

mielenkiintoista nähä myös miten hallitus on törsännyt varoja... ja nyt säästöt revitään tavallisten opiskelijoiden ihosta! mitä edustajistoon tulee, haluaisin uskoa että asioihin voi vaikuttaa ihan tavallinenkin opiskelija!

Vieras
Vieras

#9 Re: Re:

02.02.2011 14:04

#8: Vieras - Re:  

Hallistushan ei sinänsä ole törsännyt varoja vaan kaikki isot päätökset, mm. budjetti, kulkevat edustajiston kautta. Ja tavallisia opiskelijoita ne edustajiston jäsenetkin ovat, heillä on vaan tunteenpalo syttynyt hieman aikaisemmin.


Vieras

#10

02.02.2011 14:28

No niin, infopläjäys kaikille kiihkeästi barrikadeille kipittäville, ettei suunnasta nyt aivan eksytä. Hallitus ei näitä lopettamispäätöksiä tee vaan yliopiston opiskelijoista koostuva 30-henkinen VYY:n edustajisto. Eli kyllä, ihan tavallinen Matti tai Maija Möttönen voi näitä asioita ajaa! Mikset siis sinäkin astu esiin ja tuo asiaasi esille sellaisella foorumilla, jossa niille voi oikeasti jotain tehdäkin, ja vielä ajallaan! Lisätietoa edustajistosta täällä: http://wiki.vyy.fi/index.php?title=Edustajisto.

Asioista voi tiedustella myös suoraan edustajistossa asioitamme ajavilta henkilöiltä. Vuonna 2011 varsinaisina edustajina toimivat henkilöt löydät täältä: http://wiki.vyy.fi/index.php?title=Edustajisto_2010-2011
Vieras
Vieras

#11 Re:

02.02.2011 14:39

#10: -  

Näyttää siis siltä että jää meidän normaaleiden opiskelijoiden kontolle valvoa että edustajisto sekä hallitus ei vie opiskelijoilta heidän etujaan ja tee aivan päättömiä ratkaisuja. On myös hyvin surullista mikäli Vaasan Yliopistosta tulee ensimmäinen Suomessa jolla ei ole omaa kirjakauppaa.

Myös pakko kritisoida hieman opiskelijoiden mielipiteiden huomioon ottamista, jos jo näinkin moni NORMAALI opiskelija on tätä "uudistusta" vastaan... 

Vieras
Vieras

#12 Re: Re:

02.02.2011 14:53

#11: Vieras - Re:  

Kuten Affe viestissä #2 mainitsee, lähes tulkoon kaikkea on kokeiltu kirjakaupan kannattavuuden parantamiseksi. Myös Pro Gradun hallitukseen on ollut vuosittain täysin avoin haku, jolloin ainakin kaikki kehitysideoita omaavat ovat voineet ilmoittautua.

Edustajisto ja VYY:n hallitus koostuu normaaleista opiskelijoista, joiden intresseissä nimenomaan on etujen valvominen ja se, että kaikilla olisi mahdollisimman kivaa. ;) Valitettavasti kaikkea ei aina voi saada...


Vieras

#13 Ylioppilaslehden artikkeli aiheesta

02.02.2011 15:20

Kannattaa myös lukea Vaasan Ylioppilaslehden artikkeli aiheesta.

http://www.vaasanylioppilaslehti.fi/Ylioppilaslehti/artikkeli/muutos-vie-pro-gradun-mennessaan
JC
Vieras

#14 Pro Gradun sulkeminen

02.02.2011 15:49

Ymmärrän, että opiskelijoita pelottaa yliopiston oman kirjakaupan sulkeminen - onhan se ollut selkeä osa yliopiston identiteettiä jo melkein 20 vuotta. Mutta kuten Emil mainitsi adressin facebook-ryhmässä, niin VYY on luvannut säilyttää Pro Gradun tarjoamat palvelut supistettuina ja vieläpä samalla paikalla, mikäli vain Tritonian kanssa päästään asiasta yhteisymmärrykseen. Ja Pro Gradun taloudellisen tilan kohdalla ei nyt tosiaan puhuta mistään pikkutappioista, jotka korjattaisiin aiemminkin esiin nostetuilla muutamilla lyijykynillä, vaan kyse on vuodesta toiseen mittavia tappioita tuottaneesta liikkeestä, jonka tarjoamat palvelut ovat suurelta osin korvattavissa toisin tavoin. Suuri osa luentokalvoista (joitakin laitoksia lukuunottamatta) on nykyisin internetin kautta ladattavissa, kopiokoneiden määrä käytävillä on lisääntymässä ja niitä lyijykyniäkin saa osallistumalla esimerkiksi Contact-messuille. :)

Joku voisi esittää tänne tarkkoja lukuja Pro Gradun toiminnasta, mutta joka tapauksessa viimeisen vuosikymmenen aikana myös kopioiden määrä on tippunut monta kymmentä prosenttia. Tällä hetkellä kopiot käsittääkseni maksavat itsensä kutakuinkin takaisin, mutta kun tuohon päälle isketään vielä vuokra-/henkilöstö- ym. kulut niin tappiot ovat mielestäni liian mittavia Pro Gradun toiminnan ylläpitämiseen. Tietysti kaikkea ei voi mitata pelkästään rahassa ja jäsenpalvelut on turvattava mikäli vain mahdollista, mutta tässä tapauksessa mielestäni kyse on ennen kaikkea toiminnan järkeistämisessä ja nyt tulisi keskittyä siihen miten liikkeen palvelut saadaan jatkossa tuotettua (edes jotakuinkin) kustannustehokkaasti, esim. VYY:n palvelutoimiston kautta.

Komppaan myös edellisiä siinä, että hienoa nähdä pitkästä aikaa, että VYY:n jäsenet aktivoituvat yhteisen hyvän takia. Ennen kaikkea toivoisin, että tämän Pro Gradua koskevan keskustelun myötä pystyttäisiin myös pureutumaan ongelmaan, joka liittyy joidenkin käyttämään nimitykseen "NORMAALI opiskelija". Kuka sen voi määrittää? Miksi en haluaisi itse vaikuttaa omaan opiskeluympäristööni? Samassa veneessähän tässä ollaan ja olot ovat samat kaikille. Miksemme siis puhaltaisi yhteen hiileen ja parantaisi olojamme osallistumalla aktiivisesti järjestötoimintaan kehittämällä toimintaa. On sanomattakin selvää, että lukuisia mahtavia ideoita ja parannusehdotuksia jää käyttämättä, jos emme välinpitämättömyyttämme uskalla tuoda niitä esiin.

Vaasalaisessa opiskelijakentässä on monia tapoja vaikuttaa / toimia yhteisen hyvän eteen. On edustajisto, ylioppilaskunnan hallitus, ainejärjestöjen tarjoama toiminta, kerhot, valiokunnat... Tuntuu, että valitettavasti liian moni kokee opiskeluajan (Vaasassa) vain suoritukseksi, jonka tavoitteena on tulos ja ulos. Tietysti myös järjestöjen on syytä katsoa peiliin, jos osasta opiskelijoista tuntuu siltä, että toimintaan on hankalaa päästä mukaan. En kuitenkaan usko, että kenenkään on syytä lähteä miettimään, että joku mukaan lähtenyt olisi mukana toiminnassa jonkun muun syyn takia kuin halusta vaikuttaa yhteiseen opiskeluympäristöön ja hyvinvointiin.

Loppuun vielä turkulaiselle ystävällemme tiedoksi, että Vaasassa meillä on monialainen yliopisto eikä kauppakorkeakoulu ja opiskelijatoimintaan osallistuu opiskelijoita kaikilta tieteenaloilta (ja hyvä niin!). Lisäksi tässähän ei nyt ole kyse pelkästään Pro Gradun sulkemisesta vaan kyseessä on osa suurempaa kuvaa, jossa myös koko VYY:n taloudellista toimintaa laitetaan tasapainoon. Valitettavasti se vaatii tällä kertaa tämän nimittämäsi "pikkupuodin" toiminnan lopettamista.
Vieras
Vieras

#15 Re: Pro Gradun sulkeminen

02.02.2011 17:46

#14: JC - Pro Gradun sulkeminen 

Ei niillä PG:n luvuilla paljoa tehdä, jos tiedetään tappion olleen 11k vuodessa, enemmän olisin kiinnostunut ylipäätään VYY:n toiminnan luvuista, joita en ainakaan sen kotisivuilta löytänyt. Myös Vaasan Ylioppilastalo KOY:n tilinpäätös olisi ihan mielenkiintoista nähtävää.

Veikkaan, että uuteen ja uljaaseen Ylioppilastaloon uppoavat eurot ovat summiltaan jotain aivan muuta, kuin Pro Gradun tekemä vuosittainen tappio, jos sitä kerran oli viime vuonnakin vain 11 000 euroa. Ylioppilastalosta ei päästä eroon, mutta voiko kukaan edustajistosta tai hallituksesta sanoa, että rakennus on oikeasti tarpeellinen tai järkevä ylioppilaskunnalle? Ilmeisesti myöskään ylioppilastalon tilat eivät ole kelvanneet vuokraajille, ja jos ovat, niin miksi ylioppilastalon kulut ovat niin korkeat, vaikka kyseessä piti olla kaikinpuolin kannattava sijoitus. Ilmeisesti suunnitelmat eivät ole toteutuneet kuin konsulttien unissa? Muutenkin koko talosta on vähän se maku suussa, että se oli lähinnä joidenkin "tärkeiden" ihmisten sijoitus omaan nimeensä, eikä opiskelijoiden yhteiseen hyvään.

Tein päässä nopean laskutoimituksen(joka saattaa olla väärä, sillä en muista tarkkoja lukuja opiskelijamääristä ja maksun suuruudesta, mutta korjatkaa), jossa 11 000e on noin 3% opiskelijoiden maksamista lukukausimaksuista. Tämän lisäksi tulee vuokratuloja ja olettavasti myös muita tuloja, kuten lahjoituksia. On kummallista, että tätä 3% ei saada supistettua jostain muusta pois, vaan se yksinkertaisesti otetaan siitä toiminnasta, joka on suurimalle osalle opiskelijoista ainut linkki koko ylioppilaskuntaan opiskelun aikana. Itse näen muutekin, että 11ke tappiolla "ei ole mitään väliä", koska kyseessä on yleishyödyllinen palvelu, jolla tuotetaan lisäarvoa opiskelijjoille, ei yritys, jonka tavoite on maksimoida voittonsa.

Muutenkin PG:n sulkemisessa VYY:n edustajisto saa kyllä katsella enemmän peiliin, kuin "tavallinen" opiskelija. Veikkaan, ettei kovin aktiivista otetta PG:n toiminnan kehittämiseen ole ollut?

Jos VYY:n tiedotus olisi toiminut jotain muutakin kautta kuin Ylioppilaslehdessä(kuka sitä lukee?), niin mahdollisesti useampi opiskelija olisi osannut aktivoitua asian puolesta, tai mahdollisesti vastaankin. Itse ainakin olisin vastustanut ylioppilastaloa viimeiseen asti, enkä edes sen kalleuden takia, vaan yksinkertaisesti ihan esteettisistä lähtökohdista. Ehdottaisin esimerkiksi neljännesvuosittain mailin välityksellä tapahtuvaa yhteydenottoa opiskelijoihin, jolloin muutokset ja VYY:n toiminnan tulokset saavuttaisit luultavasti suuremman yleisömäärän kuin Ylioppilaslehden kautta.

Itse ehdotan koko ylioppilastalon myymistä, tai sen vuokraamista eteenpäin, ja VYY:n toiminnan siirtämistä halvempiin tiloihin.

Tiedän, ettei ehdotus ole realistinen, mutta sen sijaan maksan mielelläni 2-3e enemmän jäsenmaksua siitä ilosta, että Pro Gradu säilyy tulevaisuudessakin. Asiaa voisi lähestyä myös toisella tapaa, aloitetaan säästäminen vaikkapa VYY:n vuosijuhlista näin alkuun. Saaneeko yhtä paljon kannatusta kuin PG:n sulkeminen?

 

vanhan muistelo
Vieras

#16 muistelua

02.02.2011 19:05

VYYllä on nettisivujen mukaan noin 4000 jäsentä. Pro Gradun tappion kattaminen tarkoittaa siis jäsenpalvelun tuottamista jäsenille - 2,75 euron edestä per jäsen. Tähän suhteutettuna 11000 euron tappio ei ole mittava.

Pro Gradu on myös ollut voitollinen - parina vuonna. Ja muutos taisi tapahtua puolessa vuodessa, Kun oli innokas porukka joka laittoi toimintaan ja talouteen ryhtiä.

Talo itsessään lienee hyvä sijoitus pitkällä tähtäimella, koska se on varallisuutta. Kassaongelma VYYllä taitaa viestin perusteella olla. johtuu varmaan 'hiukan' alkuperäisen budjetin ylittymisestä kun taloa ryhdyttiin suunnittelemaan. Taloa maksavat vuokralaisetkin pois joten lainan vähentyessä VYY vaurastuukin huolella - säälittää vaan jos silloin kukaan ei tunne koko ylioppilaskuntaa tai taloa, jos siellä ei ole järjellistä toimintaa VYYn osalta järjestetty.

Visa Kananoja
Vieras

#17 Re: Re: Pro Gradun sulkeminen

02.02.2011 20:00

#15: Vieras - Re: Pro Gradun sulkeminen 

Ilahduttavaa nähdä aktiivista keskustelua ylioppilaskunnan ja sen omistamien yritysten nykytilasta ja tulevaisuudesta. Koska keskustelu jatkuu ja nimimerkit tälläkin foorumilla viuhuvat, pyytäisin kirjoittajia kertomaan esimerkiksi monettako vuotta opiskelette. Anonyymius säilyy, mutta muiden on helpompi seurata keskustelua ja myös nähdä miten pitkään kyseinen kirjoittaja on ylioppilaskunnan historiaa itse kokenut.

Vastailen alla omasta näkökulmastani esitettyihin väitteisiin satunnaisessa järjestyksessä. Toivottavasti jaksatte novellin lukea (;

 

Pro Gradu Oy:n nykymuotoisen toiminnan alasajo liittyy ylioppilaskuntakonsernissa tehtävään organisaatiomuutokseen. Organisaatiomuutos on osittain seurausta ylioppilaskunnan muuttuneesta toimiympäristöstä, johon myös ylioppilastalo oleellisesti liittyy - toisaalta tarve organisaatiomuutokselle on ollut jo ennen talon rakentamistakin.

Ylioppilaskuntakonserni nykyisellään jakautuu kolmeen osaan: Vaasan yliopiston ylioppilaskunta (myöh. "VYY"; lakisääteinen, julkisoikeudellinen yhteisö), Pro Gradu Osakeyhtiöön (myöh. "PGOy", päätoimialanaan toimistotarvike-/kirjakauppa) ja VYY Holding Osakeyhtiöön (myöh. VYYHOy", päätoimialanaan tila-/kiinteistövuokraus). Näistä jokainen on yksittäinen toimija, joilla on kuitenkin keskenään vahvat siteet, sillä VYY omistaa VYY Holding Oy:n, joka puolestaan omistaa Pro Gradu Oy:n. Näin ollen esimerkiksi kirjakauppatoiminnan järjestämiseen on kaksi eri näkökulmaa. (1) VYY näkee toiminnan jäsenpalveluna ja (2) PGOy näkee toiminnan liiketoimintana (osakeyhtiölainsäädännönkin puitteissa).

 

Organisaatiomuutoksessa koko konsernissa työtehtäviä järjestellään uudelleen siten, että ne vastaavat VYY:n ja sen yhtiöiden tarpeita. Organisaatiomuutoksessa nykymuotoinen PGOy toiminta lopetetaan ja yhtiö sulautetaan VYYHOy:öön (jatkuu tarkemmin alla). #15 ehdotettiin VYY:n toiminnan siirtämistä halvempiin tiloihin. Näin myös tullaan osittain tekemään. VYY luopuu puolesta toimitilastaan ja antaa VYYHOy:n vuokrata sen toiselle vuokralaiselle. Nykyisellään VYY on toiminut tiloissa, joiden käyttö ei ole ollut tehokkainta eli tavallaan tyhjää tilaa on ollut. Toimisto tulee tiivistymään yhdelle käytävälle ja palvelupiste on tarkoitus siirtää (1) lähemmäksi opiskelijoita ja (2) edullisempiin tiloihin.

 

PGOy on käytännössä koko toimintansa ajan tehnyt tappiota. #16 muisteli vuodesta, jolloin toiminta on ollut voitollista. Itselläni historiatuntemus ei kata jokaisen vuoden tulosta erikseen, mutta ymmärtääkseni vuosi jolloin toiminta on ollut voitollista, on ollut myös sama vuosi, kun VYY on antanut anteeksi velkoja, joita sillä on ollut PGOy:lle. Toiminta on ollut mahdollista saada voitolliseksi, mutta se jatkuvan sähköistymisen (mm. luentomonisteet, muistiinpanot) myötä aina vain hankalampaa, koska tarvitaan lisää asiakkaita ja lisää kauppaa.

Jokainen osakeyhtiön hallitus on suunnitellut ja toteuttanut erilaisia markkinointitoimia ja hakenut uusia liiketoimintamuotoja toiminnan säilymiseksi, siinä kuitenkaan onnistumatta. Itse asiassa jokainen tuoteryhmä itsessään ilman kiinteitä kuluja (vuokra, palkka, siivous, huolto jne.) tuottaa tulosta. Kiinteät kulut vain ovat olleet sen verran suuret, etteivät ne ole riittäneet. Ja toisaalta asiakasvirtaa ei ole saatu nostettua vaikka kirjakauppaa on markkinoitu myös muille Palosaaren asukkaille kuin vain opiskelijoille. Näin ollen toiminta on ollut tappiollista. Toiminnan alasajosta on puhuttu aiemminkin. Keskustelussa on aina noussut esiin jäsenpalvelunäkökulma, joka on nytkin huomioitu. Vaikka itse PGOy nykymuotoisena joudutaankin ajamaan alas, on sen jäsenpalveluina tärkeimmät toimintamuodot eli ainakin kopiointi (ml. kurssiprujut)ja toimistotarvikemyynti tarkoitus saada jatkumaan myös liiketilasta luopumisen jälkeen joko yhteistyössä yliopiston tai muiden tahojen kanssa tai VYYHOy:n hoitamina. Lopullinen toimintamuoto varmistuu kevään ja kesän aikana.

 

Mitä #15 myös ehdotti eli esimerkiksi VYY:n vuosijuhlasta luopumista, ei se sinänsä vaikuta millään tapaa itsenäisen osakeyhtiön tulokseen. Vuosijuhla on myöskin sellainen tapahtuma, joka on budjetoitu ±0eur eli sillä ei ole vaikutusta ylioppilaskunnan taloudessa eikä juhlaa lopettamalla saada aikaan säästöjä.

Jäsenmaksukorotusehdotuksen sijaan vaihtoehtona toki voisi olla, että PGOy:n osakkeita myytäisiin jäsenille. Näin halukkaat voisivat osallistua yhtiön rahoittamiseen ja saisivat myös suoran vaikutuskanavan sen päätöksentekoon. Toisaalta jo nykymuotoisenakin kuka tahansa on voinut ilmaista kiinnostuksensa ja hakea PGOy:n hallitukseen. Enkä myöskään osaa arvioida miten moni lopulta haluaisi kirjakauppaosakkeita itselleen ostaa.

 

#15 kritisoitiin myöskin ylioppilaskunnan tiedotusta aiheesta. Ylioppilaslehti on yksi tiedotuskanava, joka riippumattomana lehtenä kirjoittaa asioista, jotka koskevat ylioppilaskuntaa ja opiskelijoita. Organisaatiomuutosasiassa järjestettiin tiedotus- ja kesksutelutilaisuus, josta informoitiin sähköpostitse kaikkia, jotka ovat liittyneet vyy-info-sähköpostilistalle sekä yliopistoportaalin kautta (viikottainen sähköposti). Joka tapauksessa en kiellä, etteikö asiasta olisi voitu ja voida edelleenkin tiedottaa paremmin. Kaikkia opiskelijoita tai edes kaikkia kiinnostuneita opiskelijoita on kuitenkin hankala tavoittaa. Kaikki palaute tiedotuksen parantamisesta kuitenkin otetaan vastaan. Parhaiten palaute menee nykyiselle hallitukselle http://vyy.fi/lomakkeet/palautelomake kautta.

 

#4 kyllä, suurin syy nykymuotoisen PGOy:n alasajon taustalla on taloudellinen tilanne. Pro Gradu Osakeyhtiö on tehnyt jatkuvasti tappiollista tulosta ja viime vuonna tämä tappiomäärä kaksinkertaistui vuoden loppuun mennessä. Osakeyhtiön hallitus on tällaisessa tilanteessa velvoitettu toimimaan ja yhdessä koko organisaatiomuutoksen kanssa näki parhaaksi kirjakaupan lopettamisen ja oleellisten toimintojen jatkamisen erillisinä.

 

#8 mikäli rahojen törsäämisellä viitataan vuoden 2009 tai 2010 VYY:n hallituksiin, joissa olen ollut mukana, voin sanoa, ettei näistä hallituksista kumpikaan ole törsännyt. 2009 hallitus uuden pääsihteerin kanssa törmäsivät karuun todellisuuteen, joka oli ylioppilaskunnan heikko taloudellinen tilanne. Hallitukset ovat leikanneet toiminnasta ja kuluista käytännössä kaiken turhan pois ja parhaansa mukaan tehostaneet myös varainhankintaa. Aikaisempien vuosien rahan käyttöön en voi ottaa kantaa, koska näistä minulla ei ole kokemusta. Kuten myös aiemmin selvennettiin, talousarviot hyväksyy edustajisto, joka vahtii osaltaan ja tilintarkastajat osaltaan, ettei rahoja miten sattuu törsäillä.

Mikäli hallituksella viitataan PGOy:n hallitukseen voin myöskin todeta, että ko. yhtiön hallitukset eivät ole rahaa törsänneet, koska sitä ei paljolti törsättäväksi ole ollutkaan. Hallitukset ovat etsineet hyvin laajasti uusia toimintamuotoja ja tulonlähteitä PGOy:lle.

Ja kolmas hallitus, johon saatat viitata on VYYHOy hallitus. Myöskään ko. hallitukset ei ole varoja törsännyt vaan on vastannut ylioppilastalon vuokrauksen aloittamisesta ja vuokralaisten etsimisestä sekä tilojen markkinoinnista. Jossain viestissä saatettiin viitata siihen, ettei ylioppilastalo houkuttelisi vuokralaisia. Mihin tällä viitattiinkin, on siitä vähintään puolet myös nyt hiljalleen selvitetyn laantuman syytä. Tällä hetkellä saamani palaute kertoo, että ylioppilastalo kiinnostaa vuokralaisia.

 

#16 ja #15 itse en ole ollut toiminnassa mukana kun taloa on suunniteltu tai se on rakennettu. Itse olen tullut mukaan ylioppilaskuntatoimintaan silloin, kun talo on jo ollut osa toimintaympäristöä. Pystyn ottamaan kantaa ainoastaan tietämykseni varassa ja vastaamaan ainoastaan omana aikanani tehdystä toiminnasta. Joka tapauksessa alkuperäiset suunnitelmat rahasammosta on tehty jonkin verran liian optimistisina. Ainakin sen osalta miten nopeasti talon avulla saadaan tuotettua voittoa ylioppilaskunnan toiminnan rahoittamiseen. Pidemmällä aikavälillä talo tulee kuitenkin tuottamaan voittoa. Tällä hetkellä sen toimintaa rasittaa laina, jota nyt matalien korkojen aikana on saatu lyhennettyä alkuperäisiä suunnitelmia nopeammin (hyvä!).

Ylioppilastaloa on moitittu siitä, ettei siellä järjestetä VYY:n toimintaa. Itse asiassa aikaisempaan peilattuna talolla on järjestetty VYY:n toimintaa enemmän kuin mitä VYY:n käytävällä ennen talon rakentamista. VYY maksaa salin ja saunatilojen käytöstä opiskelijahintaisen vuokran VYYHOy:lle, joten päivittäin VYY:lläkään ei ole varaa toiminnan järjestämiseen. Viime vuoden aikana talolla on kuitenkin järjestetty niin lauluilta kuin jäseniltoja eri teemoilla sekä liikuntatapahtumia. Laitoin ylle linkin palautelomakkeeseen, jonka kautta voi antaa ylioppilaskunnale nimetöntä tai nimellistä palautetta. Samaa lomaketta voi käyttää myös mikäli uusia toiminta-ajatuksia talon käyttämiseksi löytyy.

 

Toivottavasti vastaukseni selventää käytyä keskustelua. Kritiikkiä ja palautetta sekä kehittämisajatuksia otetaan edelleen vastaan. Koin tärkeäksi ottaa nimettömään keskusteluun osaa, koska asiat ja epäselvyydet sekä väärinymmärrykset liittyvät osittain viime vuoden aikana tehtyihin päätöksiin, joissa olen itse ollut hallituksien ja pääsihteerin sekä edustajiston kanssa osallisina.

Korostan edelleen, että kaikki valmistellut päätökset ja organisaatiomuutoksen on lopullisesti siunannut ylioppilaskunnan edustajisto. Eli näin ollen asioiden eteenpäinviennistä on vastannut yhteensä noin 40 henkeä. Edustajiston puolestaan valitsee ylioppilaskunnan jäsenet edustajistovaalissa. Seuraava edustajistovaali on tämän vuoden syksyllä, joten ei muuta kuin kaikki mukaan vaikuttamaan (;

Itse olen nyt tämän adressin nähnyt, ja toivon myös, että sen aloittanut taho toimittaa adressin parhaaksi näkemänsä ajan kuluttua edustajistolle käsiteltäväksi esimerkiksi edustajiston kokouksessa tai sitä ennen ylioppilaskunnan hallitukselle tai pääsihteerille. Jäsenpalvelunäkökulmastahan vastaa VYY ja sen edustajisto.

Mikael Viitala
Vieras

#18 Muutamia huomioita.

02.02.2011 20:05

1) Ylioppilaskunnan vastuulla ei ole, eikä voi olla kynien, kumien ja luentomonisteiden tarjoaminen Vaasan yliopiston kampuksella. Se on loppuviimein Vaasan yliopiston vastuulla. VYY:n tehtävä on huolehtia, että nuo palvelut löytyvät riittävän tasokkaina - se, millä tavalla ja kenen toteuttamana nuo palvelut tuotetaan, on sivuseikka. Paitsi tietysti niille, joille ylioppilaskunnan omistaman kirjakaupan olemassa olo on se itseisarvo.

2) Päätös Pro Gradun alasajamisesta ei johdu Ylioppilastalon olemassa olosta. Ylioppilastalon tuomat kustannukset ovat pakottaneet VYY:n miettimään omia toimintojaa ja myös mm. PG:n toimintaa. PG:n jatkuvasti syvenevän tappion pitäisi herättää kenet tahansa vastuullisen päätöksentekijän pohtimaan, ovatko nuo palvelut mahdollisesti tuotettavissa tehokkaammalla tavalla. "Kyllä ovat" oli tuon pohdinnan selkeä lopputulos.

3) Pro Gradun syvenevä tappio johtuu erityisesti kopiointitoiminnan supistumisesta. Supistumista on tapahtunut kohta 10 vuoden ajan, minä aikana kopioinnin määrä Vaasan yliopiston opiskelijoiden keskuudessa on laskenut lähes 75%. Aiemmin juuri kopiointi toi suuren osan PG:n liikevaihdosta. Taustalla ei siis ole liikkeen huono hoito, vaan se, että aika on ajanut PG:n liiketoiminnan ohi. Nykyisin luentomonisteet jaetaan Moodlessa tai sähköpostitse. Ja hyvä niin, vai kuinka?

4) NORMAALI opiskelija ei selvästikään ole tarvinnut Pro Gradun tuottamia palveluita, koska normaali opiskelija on käyttänyt PG:n tuottamia palveluita vuosi vuodelta vähemmän, vuosittaisista mainos- ym. kampanjoista huolimatta.

5) Ylioppilastalo voidaan myydä, mutta se ei tarkoita, että ylioppilaskunta voi jatkossa asua jossain sillan alla ilmaiseksi. Myös vaihtoehtoiset tilat maksavat jotain, minkä jälkeen meillä ei myöskään ole Ylioppilastaloa, joka tulevaisuudessa kuitenkin tulee olemaan ylioppilaskunnan toimintaa myös taloudellisesti tukeva asia.

6) VYY:n vuosijuhlat toteutetaan omakustanteisesti, joten niistä ylioppilaskunta ei voi säästää mitään.

7) VYY:n ja VYY Holdingin (joka omistaa 50% KOY Vaasan Ylioppilastalosta, ja 100% Pro Gradu Oy:stä) tilinpäätöstiedot sinällään ovat ihan avointa tietoa, ne olisi varmaan syytä päivittää Wikiin. Tässä en niitä kuitenkaan ala käymään läpi, sillä ne vaativat melkoisen paljon avaamista.

yst. terv.
Mikael Viitala
pääsihteeri

ps. Oikea osoite adressille on (sitten kun sen päätätte luovuttaa) edustajiston puheenjohtaja. Voitte toimittaa sen myös minulle.
Mikael Viitala
Vieras

#19 Vielä tarkennus

03.02.2011 09:34

Haluan vielä tarkentaa yhtä väärinkäsitystä, johon olen törmännyt jo useassa paikassa. VYY ei ole luvannut hoitaa PG:n tarjoamia palveluita supistettuina, eikä varsinkaan PG:n nykyisessä tilassa.

PG:n lakkauttamisen yhteydessä VYY on sitoutunut siihen, että VYY:n jäsenille PG:n puitteissa tarjotut välttämättömät palvelut ovat jatkossakin saatavilla Vaasan yliopiston kampuksella. Kuten aiemmassa postauksessani totesin, VYY:n kannalta merkitystä ei voi olla sillä, kuka palvelut tarjoaa ja mistä ne palvelut fyysisesti on haettavissa. Tärkeintä on, että välttämättömät palvelut ovat helposti saatavilla ja kohtuuhintaan.

PG:n nykyisestä palvelu- ja tuotevalikoimasta osa on opiskelijan kannalta tarpeellisia, osa ei. VYY:n tavoitteena on, että nämä palvelut ovat jatkossa saatavilla entistä helpommin ja edullisemmin.

Ykkösvaihtoehto on, että palvelut tarjotaan jotain muuta kautta, kuin ylioppilaskunnan palvelutoimistosta.

yst. terv.
Mikael Viitala
pääsihteeri
Vieras
Vieras

#20 Re: Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan kirjakauppa

03.02.2011 14:39

Vieras
Vieras

#21 Re: Re: Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan kirjakauppa

03.02.2011 14:41

#20: Vieras - Re: Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan kirjakauppa 

Henkilökohtainen mielipide on, että ylioppilaskunnan kirjakaupan lakkauttamispäätös on täysi farssi.

Näin sanon viiden vuoden opiskelukokemuksella.


Vieras

#22

03.02.2011 15:11

Ne jäsenten edustajistoon äänestämät edaattorit, jotka ovat tämän addressin allekirjoittaneet ja edustajistossa (jossa asiasta yhdessä päätettiin) YKSIMIELISEN päätöksen aikana olleet hiljaa, voivat todella katsoa peiliin.
Sofia
Vieras

#23 Re:

03.02.2011 16:47

#22: -  ja tällaisten kommenttien kirjoittaja voisi kirjottaa omalla nimellää.

 

Vieras
Vieras

#24 Re: Re: Re: Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan kirjakauppa

03.02.2011 20:52

#16
Vieras

#25 #16 taas

03.02.2011 23:45

#17 Visa Kananoja: "#16 muisteli vuodesta, jolloin toiminta on ollut voitollista. Itselläni historiatuntemus ei kata jokaisen vuoden tulosta erikseen, mutta ymmärtääkseni vuosi jolloin toiminta on ollut voitollista, on ollut myös sama vuosi, kun VYY on antanut anteeksi velkoja, joita sillä on ollut PGOy:lle."

Noina voitollisina vuosina toimintaa tehostettiin ja aktivoitiin niin että käytäville näkyi. Muistan nuo vuodet. Ylioppilaskunta ei ainakaan tuolloin antanut velkoja anteeksi. Jonain vuonna velkoja pääomitettiin. Kauppatieteellisen opiskelijat ja osakeyhtiön hallituksen jäsenet varmasti ymmärtävät ettei se näy tuloslaskelmalla. Velka muuttaa taseessa omaan pääomaan - ja omistajan näkökulmasta sijoituksen määrä ei kasva eikä vaadi lisärahaa. Jos vaalikeskustelun pohjaksi tuo faktoja niin ne kannattaa ensin tarkistaa.


#17 Visa Kananoja: "#16 ja #15 itse en ole ollut toiminnassa mukana kun taloa on suunniteltu tai se on rakennettu. Itse olen tullut mukaan ylioppilaskuntatoimintaan silloin, kun talo on jo ollut osa toimintaympäristöä. Pystyn ottamaan kantaa ainoastaan tietämykseni varassa ja vastaamaan ainoastaan omana aikanani tehdystä toiminnasta. Joka tapauksessa alkuperäiset suunnitelmat rahasammosta on tehty jonkin verran liian optimistisina."

Toistan tuolloisen käsitykseni suunnittelun käynnistymisestä, että talo on paljon isompi ja kalliimpi kokonaisuus mikä lähtötilanteessa oli käsitys ylioppilaskunnan muskeleista ja tarpeesta. Jossain vaiheessa kai projekti kasvoi - siksi kai siihen tuli joku kumppani omistamaankin.


#17 Visa Kananoja: "Pidemmällä aikavälillä talo tulee kuitenkin tuottamaan voittoa."

Tämän kommentin saisi moni napisija lukea. Ylioppilaslehdessäkin on joskus kirjoitettu siitä, että ylioppilaskunta on köyhä talon takia...


"18 Mikael Viitala: "1) Ylioppilaskunnan vastuulla ei ole, eikä voi olla kynien, kumien ja luentomonisteiden tarjoaminen Vaasan yliopiston kampuksella. Se on loppuviimein Vaasan yliopiston vastuulla."

Varmastikaan ei ole yliopiston vastuulla eikä yliopiston tehtävä - yliopisto tutkii ja kouluttaa. Ylioppilaskunnan vastuulla ja tehtävä se on jos ylioppilaskunta niin päättää. Ylioppilaskunnan tehtävä on hoitaa ne tehtävät jotka se päättää ottaa hoitaakseen. Eikö se mene niin että niinkauankuin edustajisto ei päätä liiketoimintaa lopettaa se on ylioppilaskunnan järjestettävissä.



Kun kerran tiedusteltiin...olen opiskellut vuosia sitten vuosia vaasassa, ollut hetken poissa ja nyt valmistunut. Tuohon aikaan olin yliopistolla ja oscarissa ja seurasin mielenkiinnolla ylioppilasaktiivituttavien toimintaa vierestä ja olin kiinnostunut tavallinen opiskelija. Kilometrejä ja historia vuosia on itsellä ja vaasassa takana tarpeeksi.

Nykytilanteeseen en osaa ottaa kantaa kuin että kyllä ylioppilaskunnalla varallisuutta on. Jos kassa kestää niin pian on myös erittäin varakas ylioppilaskunta talon ansiosta. Jos talossa ontoimintaa opiskelijoille niin mahtavaa. Pro Gradun osalta taas nykypäivän haasteet ovat nykypäivän haasteita - mutta ei nyt virheellistä tietoa sovi laittaa edes nimettömille siitä että Pro Gradu olisi aina ollut toivoton ja tappiollinen tapaus. Toinen näkökulma on aina jäsenpalvelu: jos sitä halutaan tuottaa niin se voidaan tuottaa kirjakauppayhtiön kautta hyödyntäen arvonlisäveron ja rahoittamalla tappiollista toimintaa sen sijaan että ylioppialskunta tekisi itsensä sisällä tappiollista toimintaa josta jäisi vielä vero tappioksi tai lisää hintaan.


kysymykset: Jos kysyntä Pro Gradun palveluille on kadonnut siten ettei toimintaa saa kannattavaksi miksi iso haloo toiminnan lopettamisesta?