Ala-Keiteleen musiikkiopiston toiminta säilytettävä Laukaassa!


Vieras

#1

26.11.2013 20:49

Lasteni ainoa harrastus Laukaassa!!!

Vieras

#2

27.11.2013 11:14

Näin meilläkin kunnanvaltuusto sanoi irti opiskelut Lapin musiikkiopistossa,jossa meidänkin koko perhe opiskeli,eivätkä tyttäremme olisi päässeet koskaan opiskelemaan yliopistoon musiikkitiedettä eikä konservatorioon ilman musiikkiopiston päästötodistusta.Otimme yhteyttä kansanedustajaamme,näin saimme jatkaa opiskeluamme ja tyttäremme ovat kumpikin musiikin ammatissa,toinen on laulun opettaja ja toinen musiikkitieteen maisteri,opettaa lapsia ja peruskoulun opettajia musiikin pariin.
Aki Miettinen

#3

27.11.2013 16:49

Musiikkiopisto-opintojen lopettaminen lopettaa myös käytännössä laukaalaisilta lapsilta ja nuorilta mahdollisuuden elämänuraan musiikin parissa. Jatko-opintoihin tarvittavaa instrumentinhallinnan tai teoria-aineiden polkua kun eivät kansalaisopistot tai yksityiset soitonopettajat pysty tarjoamaan. Liekö aiheetonta kysyä, minkälaiset tulevaisuudenhaaveet Laukaan valtuusto aikoo seuraavaksi, musiikin hengiltä hoideltuaan, lapsiltaan ja nuoriltaan ryöstää?

Urranivoima tuhoaa sekä tappaa elämän

#4 Uraani voimaa ,sekä Uraani kaivokksia vastaan suuri mielen osoitus Oulussa 30.11.2013 klo 12.00

27.11.2013 18:31

Tule mukaan elämän puolesta, Uraani on uhka kaikelle elämälle !
Kaikki mukaan Ouluun 30.11.,2013 Torin rantaan.
Uraani voimalat -Uraanikaivokset sekä Uraani aseet, ovat uhka kaikelle elämälle !
Saksakin luopuu kaikista 40 uraanivoimalasta,Myös Sumen on seurattava mukana ,lopdettamalla
kaikki elämän vastaiset toimet.
kotikuntaansa häpeävä.

#5

28.11.2013 17:56

Edellisellä valtuustokaudella laadittu Laukaan kuntastrategia oli nimeltään "Sydämellinen Laukaa 2009-2020". Siinä kunnan visiona vuoteen 2020 on mm. kuntalaisen huomioiva kunta, jossa kuntalaisen hyvinvointiin panostetaan niin palveluin, ympäristön kuin kulttuurin ja sivistyksen keinoin. Lasten ja nuorten kasvun tukeminen oli yksi edellisen valtuustokauden kauniista tavoittesta. Siinä toiminnan lähtökohdaksi on merkitty lasten ja nuorten hyvinvointi. Yhtenä toiminnan kohtana painottuu lasten ja nuorten aktiivinen harrastustoiminta yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, Toiminnan lähtökohtana on lasten ja nuorten hyvinvointi. Kaikki tämä edellä mainittu tahdotaan nyt romuttaa ajamalla Ala-Keiteleen musiikkiopiston kautta toteutettu musiikkitaiteen perusopetus alas. Laukaalaiset nuoret musiikinharrastajat, tavoitteelliset musiikinopiskelijat ja musiikkia opiskella haluavat jäävät umpioon. Kunnalla ei ole tarjota tämän tasoista opetusta omilla resursseillaan. Samalla virkamiehet osoittavat mitä arvostavat. Eivät lapsia ja nuoria, eivät kulttuuria ja sen sivistävää ja kehittävää vaikutusta. Laukaa ei ole lapsi ja nuorisoystävällinen kunta, sydämellisyydestä puhumattakaan. Niin, tietysti edellisen valtuustokauden linjaukset voi nykyinen valtuusto unohtaa ja mitätöidä täysin.

 


Vieras

#6 Tämä kyllä osui ja upposi. Voisin kirjoittaa ihan saman itse.Re:

29.11.2013 06:30


Vieras

#7 Mistä sitten voisi säästää?

29.11.2013 08:25

Kaikkihan normaalit hyväntahtoiset ihmiset (jopa kunnan päättäjät) haluaisivat lähtökohtaisesti säilyttää kaikki kyläkoulut, kirjastot ja tämän musiikkiopistonkin Laukaassa. Tietenkin kaikki kunnan palvelut olisi hyvä säilyttää mutta kun jostain pitäisi niitä säästöjä saada.
Kyllä sitä on helppoa nousta barrikadeille näiden palvelujen säilyttämisen puolesta mutta silti ei oikein mistään nouse kehittämisideoita tai vaihtoehtoja, joissa saataisiin kunnalle säästöjä.
Laukaan kunta täyttää tällä hetkellä jo kahta vailla kaikki kriisikunnan kriteerit. Mikäli säästöjä ei saada, tulee kunta kriisiytymään jolloin Arkadianmäeltä lähetetään työryhmä kuntaan sanelemaan, mitkä kaikki kunnan palvelut lakkautetaan ja mistä leikataan. Nyt oikeasti pitäisi "sydämellisen Laukaan" kuntalaisten vetää yhtä köyttä ja aktiivisesti osallistua näihin säästötalkoisiin nyt, kun vielä voidaan laukaalaisten kesken itse asioista päättää.
Jos musiikkiopisto tulee säilyttää niin... Mistä Sinä sitten olisit valmis leikkaamaan? Mikä palvelu Sinun mielestäsi voitaisiin lopettaa tai mistä voitaisiin säästää?

Vieras

#8 Re: Mistä sitten voisi säästää?

29.11.2013 09:50

#7: - Mistä sitten voisi säästää?

Sivukirjastot ja kirjastoauto voidaan lakkauttaa,ihmiset voivat käyttää pääkirjastoa kaupoilla käydessään. Kansalaisopiston liikuntaryhmät ja musiikin opetus voidaan lopettaa, ne palvelut voi ostaa kaupallisilta toimijoilta kuten Peurunka ja Musiikkikoulu Rauhala. Vanhusten hoitotuki päiväsairaalan käyttöön voidaan lopettaa, palvelu on halpaa käyttäjille. Jos Ala-Keiteleen musiikkiopisto lopetetaan, ei mikään toimija korvaa sitä palvelua, kansalaisopisto tai Rauhala ei osaa eikä pysty antamaan pitkälle menevää musiikinopetusta!

kotikuntaansa pettynyt

#9 Re: Mistä sitten voisi säästää?

29.11.2013 11:26

#7: - Mistä sitten voisi säästää?

Mielestäni kunnalliveroprosenttia olisi tullut korottaa. Tuskin kunnan taloudellinen tilanne kenellekään on yllätyksenä tullut. Mitään ennakointeja ei kuitenkaan ole tehty. Nyt ollaan suossa. Yritetään juustoa höylätä kaikilta sivuilta ja vielä kulmistakin. Veroprosentin nostolla olisi voitu turvata ainakin osa nykyisestä palvelutasosta ja saatu aikaa miettiä niitä innovaatioita rauhassa. Jos kunnassa on yhtään poliittista tahtotilaa turvata niin vanhusten loppuelämän palvelut kuin lasten ja nuorten tulevaisuuden näköalat, niin nästä karsimiseen ei päädytä. Vaan toteutetaan jo aiemmassa kommentissani mainitsemaa visiota "Sydämellisestä Laukaasta". Minä, yli 50 vuotta Laukaaseen syntyneenä ja perheeni täällä kasvattaneena ja kouluttaneena, voin luopua omaan ikäluokkaani kuuluvista palveluista. Mutta lasten-, nuorten ja vanhusten puolesta tulen pitämään ääntä.


Vieras

#10 Lainvoimaista?

29.11.2013 16:57

Nuoria tulee lain mukaan kuulla heitä koskevia asioita päätettäessä. eipä ole taidettu kamalasti kuunneltu....
jotain kohtuuta!

#11

29.11.2013 20:08

Varmasti moni kuntalainen olisi valmis korkeampaan veroprosenttiin, jos palveluita ja sitä paljon puhuttua sydämellisyyttä olisi tarjolla. Eiköhän jokainen ymmärrä, että leikkauksia täytyy tehdä, kyse on arvovalinnoista. Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus ja niihin satsaaminen maksaa itseään takaisin syrjäytymisen ja erikoissairaanhoidon tarpeen vähentyessä. Vanhuksista on myös pidettävä huolta. Sen sijaan me keski-ikäiset työntekijät voisimme hyvin luopua joistakin mukavuustekijöistä. Lähikirjastoista luopuminen ei vie kirjastoa kokonaan pois Laukaasta, kansalaisopiston liikuntaryhmien vähentäminen ei estä liikkumista, valaistujen latuverkkojen karsiminen ei estä hiihtämistä, eikä esim.huonokuntoisen kyläkoulun lakkauttaminen lasten koulunkäyntiä (vaikka toimivat ja terveet kyläkoulut ansaitsevatkin jatkonsa!). Sen sijaan musiikkiopiston lakkauttaminen estää lasten mahdollisuuden musiikin opiskeluun, koska lapsi ei voi saada oppilaspaikkaa muualtakaan, vaikka vanhemmat kuinka olisivat valmiita kyyditsemään lapsiaan Laukaan ulkopuolelle. Haaveet musiikista ammattina (missään muodossa) täytyisi silloin unohtaa. Ja esim.opettajakoulutukseen havitteleva joutuu todella eriarvoiseen asemaan, kun muualta tulevat hakijat saavat lisäpisteitä musiikkiopisto-opinnoistaan.

Vieras

#12 Re: Mistä sitten voisi säästää?

30.11.2013 08:24

#7: - Mistä sitten voisi säästää?

On ajattelematonta lopettaa toiminta, jota valtio tukee hyvin voimakkaasti. Ja myös perheet maksavat opetuksta osansa. Saatu säästö on niin pieni, että sen vaikutus Laukaan kunnan kriisiytymiseen on ihan 0. Pitkän aikavälin säästöt on kaikissa kunnissa saatava kuntoon. Ei politiikka ole sitä, että tuosta vaan lopetaan kuntalaisilta joku asia, vaan sitä, että haetaan ratkaisu toiminnan jatkamiseen. Kuntapoliitikot voisivat opetella ajattelemaan piktkälle tulevaisuuteen ja unohtaa nurkkakuntaiset kyhnäykset.

Musiikkiopiston toiminta on halpaa nuoriso- ja kulttuurityötä kaikillle kuntalaisille huippuammattilaisten voimin toteutettuna.

 


Vieras

#13

01.12.2013 13:00

Johan nyt on hiisi! Oli aikamoinen ponnistus saada homma yhteistyössä käyntiin ja nyt sitä ajetaan jo alas. Miten ihmeessä laukaalaisen lapset ja nuoret sitten harrastavat musiikkia? T. Ex-reksi, joka aikanaan paikat neuvotteli

Vieras

#14 Kaikkea hyvää emme voi enää saada

01.12.2013 20:22

Musiikkiopiston toiminta ei ole halpaa, vaan oppilasmäärään nähden hyvin kallista sekä kunnalle että perheille. Lisäksi siihen pääsevät osallistumaan vain harvat laukaalaiset lapset, se hyödyttää tosi pientä osaa lapsia, koska oppilaaksi on vaikea päästä. Musiikin opetuksen tarjonta on laajaa: Jyväskylän konservatoriolla on tarjolla monenlaista opetusta, ja yksityisten musiikkikoulujen opetus laajenee koko ajan. Aika julmaa ehdottaa musiikkiopiston sijasta kirjastojen toiminnan lopettamista, ne kun ovat kuitenkin joka ikisen kuntalaisen saavutettavissa olevia palveluita. Sivukylien lapset eivät pääse "kauppareissuillaan" kirjastoon. Sivukirjastojen toimintaa leikataan joka tapauksessa, samoin päiväsairaanhoito tulee varmaan lakkaamaan tai sitä karsitaan, omaishoidontukea karsitaan, kyläkoulut ovat vaarassa jne. Ennen kaikkea säästöideoita kaivataan nyt, mutta tiukassa tuntuvat olevan! Jos päästämme kunnan kriisikuntaselvitystilaan, meidän on aivan turha valittaa enää laukaalaisten virkamiesten ja päättäjien toimista. Sitä valitusta ei enää kukaan kuule.

Vieras

#15 Re: Kaikkea hyvää emme voi enää saada

02.12.2013 09:59

#14: - Kaikkea hyvää emme voi enää saada

Laukaan kunta ei maksa ehdotuksen mukaan myöskään Jyväskylän konservatorion oppilaspaikkoja, mikäli tarkoitat ammattiopiston taiteenperusopetusta. Ja verrattuna vaikkapa jääkiekkoon soittoharrastus on tosi halpa. Kaikille lapsille ei sovellu tavoitteellinen soiton opiskelu. Heitä varten on ykstyiset koulut. Ja ei pidä unohtaa ihan jokaisen kuntalaisen mahdollisuutta nauttia musiikkopistolaisten hienoista konserteista. Lukukausimaksut ovat laukaalaisilla noin 200 euroa pienemmät, kuin helsinkiläislasten opiskelu valtion ja kunnan tukemissa musiikkiopistoissa. Kateus vie kalatkin vedestä, sanoo vanha kansa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vieras

#16 Re: Kaikkea hyvää emme voi enää saada

02.12.2013 10:42

#14: - Kaikkea hyvää emme voi enää saada

http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/opeku/kulti/kulttuuri/kunnalliset/taiteenperusopetus/Documents/Taiteen%20perusopetus.ppt

 

Tässä power point -esityksessä on selkeästi esitetty musiikin opetuksen järjestämisen säännöt. Ja siitä myös selviää, että valtio kustantaa 57 tai 43  prosenttia yhden oppilaan opiskelusta kriipuen opintojen järjestämistavasta. Se, että Ala-Keiteleen musiikkiopistoon on vaikea päästä, on taas Laukaan kunnalispoliitikkojen päätös: oppilaspaikkoja on ostettu todella vähän suhteessa kasvavaan askukaslukuun.

allekirjoittanut

#17

04.12.2013 10:08

Typerin päätös, josta olen pitkään aikaan kuullut! Musiikki jos mikä on harrastus, joka ohjaa lapsia ja nuoria paremmille teille, joka kantaa ja tuo sisältöä elämään läpi koko elämän ajan! Parhaimmillaan siitä saa myös ammatin ja elannon. Ilman muusikkiopistoa tämä on Laukaalaisille nuorille jatkossa turha tulevaisuuden haave. Musiikkiharrastuksen positiiviset vaikutuksethan mm. lapsen kognitiiviseen kehitykseen ovat jo tieteellisestikin todistettuja.

Vieras

#18

04.12.2013 12:43

Ansiokaan Ala-Keiteleen Musiikkiopiston toiminnan on jatkuttava Laukaassa.

Vieras

#19 Re: Kaikkea hyvää emme voi enää saada

04.12.2013 15:10

#14: - Kaikkea hyvää emme voi enää saada

Asun sivukylällä. Omista viidestä lapsestani neljä on osallistunut tai yhä osallistuu musiikkikoulun opetukseeen. Myös muita lapsia olemme täältä kuljettaneet opetukseen. Lisäksi harrastus on halpa verrattuna moneen urheiluharrastukseen, jossa yksistään lisenssimaksut ovat korkeammat.


Vieras

#20 Re: Kaikkea hyvää emme voi enää saada

05.12.2013 10:47

#14: - Kaikkea hyvää emme voi enää saada

Niin samaa mieltä! Se on vaan valitettavan tosi, että tämä toiminta hyödyttää vain hyvin pientä osaa laukaalaisista lapsista ja nuorista. Kuten jo selvisikin, kaikilla ei edes ole mahdollisuutta tätä hyödyntää, vaikka halua ja intoa oppia musiikkia olisikin. Musiikin ammattilaisuuteen vetoaminen on absurdia, samaan argumenttia voisi käyttää ihan missä tahansa harrastuksessa, joista suurinta osaa kunta tukee huomattavasti vähemmän.

Jostain on säästettävä ja on tosiaankin kauhea ajatus, että säästöä otettaisiin vaikka lähikirjastoista, jotka todellakin ovat avoinna ihan joka ikiselle kuntalaiselle. Kirjastoissa on tarjolla elämyksiä, kulttuuria ja yleissivistystä ihan laidasta laitaan, myös musiikkia. Ja esim. kahden lähikirjaston sulkeminen toisi vaan n. puolet siistä säästöstä, mitä musiikkiopiston toiminnan tukemisen lakkauttaminen toisi (faktaa). Eli n. 100 ihmisen takia voidaan lopettaa tuhansia hyödyttävä palvelu?


Vieras

#21 Re: Re: Kaikkea hyvää emme voi enää saada

05.12.2013 11:08

#20: - Re: Kaikkea hyvää emme voi enää saada

Kaikkea hyvää ei tosiaankaan voi saada, vaikka halua olisi. Faktat kannattaa kuitenkin aina tarkastaa...musiikkiopiston toiminnassa on tällä hetkellä mukana yli 150 laukaalaista lasta ja nuorta, ja huomattavasti enemmän olisi tulijoita, jotka musiikkiopisto mielellään ottaisi oppilaaksi, Laukaan kunta sen sijaan ei heille oppilaspaikkoja ole myöntänyt. Myöskään nuo talousluvut eivät ole ihan faktaa; musiikkiopiston budjetti kun on seuraaville vuosille laskettu sen mukaan, että kuntaosuudet pysyisivät samoina ja oppilasmäärät kasvaisivat, mikä ei olisi välttämätön totuus. Lähikirjaston sulkeminen olisi todella huono asia, mutta se ei silti poistaisi kirjastopalvelua Laukaasta. Samoin kaikilla laukaalaisilla säilyisi oikeus käyttää minkä tahansa kirjaston palveluja missä tahansa kunnassa. Mikäli musiikkiopiston toiminta lakkautetaan Laukaassa, laukaalaisilla lapsilla ei ole nyt eikä tulevaisuudessa mahdollisuutta päästä oppilaaksi mihinkään muuhunkaan musiikin laajaa oppimäärää tarjoavaan musiikkiopistoon. Kansalaisopisto tarjoaa musiikinopetusta kahdeksi vuodeksi. Ei kuulosta kovin tavoitteelliselta toiminnalta, eikä todellakaan kasvata lapsia pitkäjänteisyyteen. Tässä tapauksessa myös monet muutkin ammattihaaveet (kuin ammattimuusikko) voidaan sulkea pois laukaalaisten lasten ja nuorten saatavilta tai tehdä vaikeammaksi saavuttaa. Aika surullista.

Surullista on myös asettaa kirjastot ja musiikki vastakkain. On olemassa paljon muitakin säästökohteita kuin kulttuuri. Laukaa on liikuntamahdollisuuksia pullollaan, niin kunnan kuin yksityistenkin järjestämiä. Samoin useimpiin liikuntaharrastuksiin on mahdollista osallistua myös Laukaan ulkopuolella. Omat lapseni harrastavat aktiivisesti urheilua, mutta mielestäni silti esim.kunnan osuutta näissä palveluissa voitaisiin hyvin leikata.

Uskomatonta on myös, että musiikkiopiston toiminnasta ei olla edes yritetty hakea SÄÄSTÖJÄ tai neuvotella muiden asianosaisten kanssa kustannuksista, vaan se on kertalaakista päätetty lopettaa. Ja yhden viranhaltijan esityksestä...todella avointa ja reilua päätöksen tekoa lasten kustannuksella...

Tuntuu olevan vaikeaa käsittää, että musiikkiopiston toiminnan lakkauttaminen veisi lapsilta monta mahdollisuutta kokonaan pois. Eikä 150 lasta ja nuorta ole kyllä kovin pieni määrä...


Vieras

#22 Re: Re: Kaikkea hyvää emme voi enää saada

05.12.2013 12:07

#20: - Re: Kaikkea hyvää emme voi enää saada

Niin eri mieltä! Ala-keiteleen musiikkiopiston palveluja käyttää todellakin huomattava osa (yli 150) laukaalaisista lapsista ja nuorista ja oppilaiden ja opettajien konserteista pääsevät nauttimaan kaikki halukkaat kuntalaiset. Lisäksi, jos tätä lukumäärää aletaan tuijottamaan, niin sillä perusteellahan pitäisi kaikki pienet kyläkoulut lakkauttaa, koska ne hyödyttävät pienimmillään n. 20 oppilasta, ja miljoonia maksava erikoissairaanhoito saattaa hyödyttää vain yhtä ihmistä!

Nimenomaan tästä hyödyttävyys- ajattelusta pitää päästä keskustelussa korkeammalle tasolle. Meidän tulee todella miettiä mistä säästämme ja miten. Palvelujakin tulee karsia, muttei siten, että nyt paniikissa lopetetaan ilman kunnon selvityksiä ja säästöjen hakemista joitakin palveluja kokonaan,varsinkaan lapsilta ja nuorilta. Monien palvelujen tarjontaa ja laajuutta voidaan supistaa, ilman että palvelut kokonaan katoavat kuntalaisten ulottumattomiin. On toki harmillista jos palvelut siirtyvät kauemmaksi ja maksavatkin ehkä enemmän, mutta ne silti säilyvät.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

06.12.2013 20:04


Opettaja

#24 Re #3 Miettinen

06.12.2013 20:07

Asiaan muuten kantaa ottamatta, olet Aki väärässä. Tunnen monta musiikin ammattilaista, joilla ei ole musiikkiopistotaustaa lapsuudessaan. Muun muassa itseni.

Vieras

#25 Re: Re #3 Miettinen

07.12.2013 09:42

#24: Opettaja - Re #3 Miettinen

Viulu, alttovilu, sello, kontrabasso, huilu, oboe, klarinetti fagotti, trumpetti, käyrätorvi, baritonitorvi, tuuba, saksofoni, mallettilyömäsoittimet: kellaribändeissä näitä soittajia on vähän  ja koulussa harvemmin opetetaan näitä. Tai yksityisissä kouluissa. Tai kansalaisopistoissa.